Еколог парку "Тузлівські лимани" розповів, як війна знищує заповідник zeleniy-list.od.ua

Еколог парку "Тузлівські лимани" розповів, як війна знищує заповідник

Катерина Бєлоусова

Рожевих та кучерявих пелікани, яких до війни було 1000-1500 особин, залишилися одиниці

В національному природному парку “Тузлівські лимани”, що на Одещині, з початку повномасштабного вторгнення масово гинуть дельфіни, змінюються міграційні маршрути перелітних птахів, руйнуються місця гніздування рідкісних видів. 

Військові дії на Півдні України загрожують міжнародно важливим природоохоронним територіям на узбережжі Чорного та Азовського морів, розповів еколог і начальник парку Іван Русєв, повідомляє “Зелений лист”.

В Україні під загрозою знищення опинилися 14 Рамсарських водно-болотних угідь та 20% територій об’єктів природно-заповідного фонду. 

Еколог у Facebook веде щоденник життя "Тузлівські лимани", де розповідає про те, що відбувається в заповіднику, як почуваються птахи, тварини, риби, комахи та рослини. 

200 бомб з початку вторгнення

“Азово-чорноморське узбережжя України, де розташований наш парк, постійно обстрілюють з боку моря”, – розповідає Русєв. – “На територію "Тузлівських лиманів" у перші дні вторгнення було випущено близько 200 бомб у різних місцях.”

Обстріли спричинили пожежі, вирви в землі, величезні шумові атаки на біорізноманіття. Частина снарядів, що не розірвалися, залишилася на дні лиману Бурнас.

zeleniy-list.od.ua

Русєв пояснив, що їх доведеться розмінувати, а в майбутньому це створить величезну проблему.

Масова загибель дельфінів

Величезна загроза, на думку Русєва, походить від використання російськими військами низькочастотних хвиль гідролокаторів на кораблях та підводних човнах, що спричиняє масову загибель дельфінів.

zeleniy-list.od.ua

Також тварини гинуть від розривів бомб і мін, адже знайдені на узбережжі особини цілі. Еколог пояснив, що якби їх вбили браконьєри у дельфінів були б відсутні плавники (їх обрізають, щоб витягти із сіток).

“За 100 днів війни, по нашій оцінки, вже загинуло щонайменше декілька тисяч дельфінів”, – зазначив Русєв.

Птахи не витримують вибухів

Вибухи бомб і ракет створюють величезну перешкоду для мігруючих птахів, які зупиняються в нацпарку, щоб погодуватися та відпочити. 

Багато видів птахів, зокрема куліки, сороки, ходулочники, шилодзьобки, які раніше зупинялися в Нацпарку на міграцію, зараз облітають “Тузловські лимани”. 

Зараз за українськими законами сезон тиші, під час якого немає жодної антропогенної активності. Проте війна створює проблеми для птахів, що гніздяться. Вони лякаються шумових атак, вибухів і відлітають до інших місць. А ті пташенята, що все-таки встигли вилупитися, гинуть через те, що батьки не можуть їх годувати. 

“Це величезний збиток біорізноманіттю”, – сказав Русєв.

Нема прорви між лиманами та морем – нема корму для риби та птахів

Через війну працівники парку не можуть відкрити жодну прорву для водообміну Чорного моря з лиманами. Це унеможливлює міграцію великих зграй атерини та кефалини, якими харчувалися рибоядні птахи, зокрема пелікани, чаплі, крячки, мартини та інші, а також хижі риби, такі як бички та камбали.

Атерина живе 4-5 років, і вже на другому році відправляється на нерест в лимани. Неможливість атерини відродитися спричине різке зниження запасів важливого рибного ресурсу на майбутнє, а це – падіння чисельності рідкісних видів птахів та інших риб.

Малі білі чаплі, які харчуються здебільшого атериною, цього року не можуть нормально загнездитися, адже відсутність риби змушує їх далеко літати за кормом. У колонії чапель лишилося кілька особин.

“Прикраса нашого парку –  рожеві та кучеряві  пелікани – до війни зустрічалися у кількості 1000-1500 особин. Наразі залишилися одиниці”, – каже еколог.

zeleniy-list.od.ua

Пелікани у Парку до війни

Таким чином, війна призводить і до зниження загальної кількості птахів, і до зменшення видової різноманітності.

Нам своє робить

“З початку війни ми втратили кілька великих об’єктів природно-заповідного фонду, вони перейшли до рук рашистів. Це Азово-Сиваський національний природний парк, Національний природний парк "Олешківські піски", Національний Природний Парк “Меотида””, – сказав еколог. – Але через те, що ми втрачаємо свої території ПЗФ, необхідно нарощувати площі на вільній частині України.”

Русєв закликав владу Одещини збільшити територій природно-заповідного фонду, адже Україна взяла на себе зобов’язання збільшити частку своїх заповідних територій до 15% відсотків у 2021 році та до 20% у найближчі роки. 

“Понад два роки я звертаюся до Одеської обласної адміністрації з пропозицією щодо розширення заповідних територій у приморській частині тарутинського степу, щодо збільшення заповідних територій у придунайській Бессарабії. Час ухвалити такі рішення настав”, – зазначив він.

Нагадаємо, жертвами війни Росії стало кілька тисяч дельфінів у Чорному морі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова заявила, що під загрозою знищення опинилася Кінбурнська коса.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.