Під загрозою знищення опинилася Кінбурнська коса, — Денісова

Під загрозою знищення опинилася Кінбурнська коса, — Денісова

Олена Яценьо

За її словами, ситуація в унікальній заповідній зоні наближається до катастрофічної

На півдні нашої країни російські військові знищують унікальну заповідну територію — регіональний ландшафтний парк "Кінбурська коса", розташований у Херсонській та Миколаївській областях України.

Про це заявила Уповноважена ВРУ з прав людини Людмила Денісова на своєму телеграм-каналі.

"Від середини квітня в Херсонській області горять ліси. Гасити пожежі складно через тимчасову окупацію області російськими військовими. Пожежі саме на Кінбурнській косі тривають понад тиждень. Вогонь охопив майже 4 тисячі гектарів лісів на межі Херсонської та Миколаївської областей", — уточнила українська омбудсвумен.

За її словами, під загрозою знищення опинився весь рослинний світ, зокрема найбільше у Європі поле диких червонокнижних орхідей (його площа сягає понад 60 га), багаторічні дерева, рожеві озера, тварини.

"Нині на території коси залишаються люди, яким потрібна допомога, проте виїзд на материк контролюють російські військові, які не пропускають лісової охорони до осередків загорянь. Крім того, бракує палива для пожежних машин, щоб погасити вогонь, немає техніки і майже немає доставки продуктів для місцевих мешканців", — поінформувала Денісова.

Уповноважена ВРУ з прав людини вважає, що ситуація в унікальній заповідній зоні наближається до катастрофічної. Вона зазначила, що наслідки лісових пожеж є дуже небезпечним для життя людей і надзвичайно руйнівними для довкілля, бо вогонь знищує цілі екосистеми українських лісів, які потім важко буде відновити.

Як наголосила омбудсвумен, дії загарбників є порушенням чотирьох женевських конвенцій 1949 року і додаткових протоколів до них (зокрема, Протоколу № 1 від 1977 року).

Тож Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну, щоб там врахували ці факти порушень прав людини РФ в Україні.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що через дії російських загарбників на території України під загрозою знищення опинилися майже 200 територій Смарагдової мережі. Це 2,9 млн га, які потребують охорони на загальноєвропейському рівні та важливі для рідкісних у Європі видів і природних оселищ.

Читайте також
У Києві вперше в Україні заборонили катання на джипах на заповідних землях
У Києві вперше в Україні заборонили катання на джипах на заповідних землях

Депутати Київради також погодили створення 7 нових заповідних об'єктів

В Україні хочуть заборонити джипінг у заповідниках: уряд схвалив законопроєкт
В Україні хочуть заборонити джипінг у заповідниках: уряд схвалив законопроєкт

Джипінг руйнує ландшафти та ґрунти, а також порушує середовища існування тварин та рослин