Україна подала в Секретаріат Бернської конвенції оновлену базу даних Смарагдової мережі Shutterstock

Україна подала в Секретаріат Бернської конвенції оновлену базу даних Смарагдової мережі

У кінці минулого року у парламенті зареєстрували відповідний законопроєкт

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів подало на розгляд Секретаріату Бернської конвенції оновлену базу даних територій Смарагдової мережі.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав очільник Міндовкілля Роман Абрамовський.

"Рухаємося до системного захисту та збереження особливо цінних природних територій. На розгляд Секретаріату Бернської конвенції подали оновлену базу даних територій Смарагдової мережі", — сказано у повідомленні.

Зазначається, що розширена Смарагдова мережа України налічує 377 територій, які були визначені постійним комітетом Бернської конвенції у 2016 та 2019 роках та 161 нову територію, яку запропоновали активісти громадських організацій UNCG та Українське товариство охорони птахів за участі науковців.

Абрамовський нагадав, що наприкінці 2020 року у Верховні Раді було зареєстровано проєкт закону "Про території Смарагдової мережі". Документ передбачає встановлення чітких критеріїв відбору територій Смарагдової мережі, розробку планів управління цими територіями та створення Національного реєстру територій Смарагдової мережі.

Як повідомляла ЕкоПолітика, в ЄБА занепокоєні можливим запровадженням окремої процедури оцінки впливу на території Смарагдової мережі для ухвалення рішень про здійснення планованої діяльності, яка, по суті, буде аналогічною до вже наявної вимоги проведення оцінки впливу на довкілля (ОВД).

Читайте також
Дії росіян в Україні загрожують знищенням 2,9 млн га Смарагдової мережі
Дії росіян в Україні загрожують знищенням 2,9 млн га Смарагдової мережі

Ці території охороняються на загальноєвропейському рівні

Верховна Рада провалила законопроєкт "Про Смарагдову мережу"
Верховна Рада провалила законопроєкт "Про Смарагдову мережу"

В Україні до Смарагдової мережі належить 377 територій площею близько 8 млн га