Екокомітет надав висновки щодо низки законопроєктів

Екокомітет надав висновки щодо низки законопроєктів

Катерина Бєлоусова

Екокомітет переніс розгляд законопроєкту №9484 "Про металобрухт"

Парламентський Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт №9116 “Про лісові репродуктивні ресурси”. 

Документ максимально наближує положення національного законодавства до європейського у сфері лісових репродуктивних ресурсів, залучення інвестицій та нових технологій, йдеться на сайті екокомітету.

Як відомо, законопроєкт встановлює правові й організаційні засади та забезпечує правове врегулювання відносин у виробництві та обігу лісового репродуктивного матеріалу в Україні, його імпорту та експорту.

Зазначається, що екокомітет також розглянув законопроєкт №9596 “Про встановлення ставки нуль гривень екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива”. Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендували встановити таку ставку екоподатку для установок, які відповідають найкращим доступним технологіям. 

Нардепи вирішили розглянути законопроєкт №9597 “Про внесення змін до Закону України "Про альтернативні види палива" щодо створення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива” після отримання висновку Єврокомісії.

“Відповідно до Угоди про асоціацію Україна зобов’язана провести консультації з Єврокомісією з метою оцінки сумісності законопроєкту з відповідними положеннями права ЄС”, – пояснили в повідомленні.

Екокомітет також рекомендував головному Комітету прийняти за основу та в цілому законопроєкт №0226 “Про ратифікацію Угоди між Україною та ЄС щодо участі України в Механізмі цивільного захисту Союзу”.

В повідомленні підкреслили, що екокомітет переніс на одне із наступних засідань розгляд законопроєкту №9484 “Про внесення зміни до статті 2 Закону України "Про металобрухт". Документ врегульовує правові аспекти заготівлі та операцій з металобрухтом, а також узгодження положень закону №619-XIV "Про металобрухт" з нормами закону № 2320-IX "Про управління відходами".

Також на засіданні нардепи заслухали інформацію щодо виконання Держпродспоживслужбою рекомендацій Комітету "Щодо подолання негативного впливу на довкілля та системи життєзабезпечення населення внаслідок руйнування Каховської ГЕС". Нардепам розповіли про заходи з утилізації загиблих тварин та риб. Екокомітет продовжить продовжити контроль за виконанням рекомендацій, а також разом з комітетом з питань аграрної та земельної політики розгляне можливість опрацювання заходів щодо: 

  • запобігання виникненню спалахів інфекційних хвороб тварин в зоні надзвичайної ситуації;
  • утилізації, зокрема спалювання, трупів тварин з використанням новітніх технологій.

Нагадаємо, Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №10066 "Про упаковку та відходи упаковки".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, керівництво Української асоціації вторинних металів звернулося до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів для розʼяснення законодавчої невідповідності щодо брухту. Відомство надало розʼяснення.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України