Від Стрільця вимагають усунути критичні прогалини в законі “Про відходи”

Від Стрільця вимагають усунути критичні прогалини в законі “Про відходи”

Катерина Бєлоусова

З 8 липня підприємства мають почати збирати та заготовляти металобрухт, попри невизначеність самого терміну

Керівництво Української асоціації вторинних металів (УАВтормет) звернулося до міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслана Стрільця для розʼяснення законодавчої невідповідності щодо брухту.

А саме роз'яснення терміну "металобрухт" у контексті закону "Про управління відходами", написав експерт із поводження з відходами в Українському інституті майбутнього Олександр Лимар у Facebook-спільноті UkraineWasteRecycling.

Зазначається, що закон "Про металобрухт" не відповідає положенням закону “Про управління відходами". Проте підприємства з 8 липня мають почати збирати та заготовляти металобрухт, попри невизначеність самого терміну.

“Чим ближче дата набрання чинності закону "Про управління відходами", тим більше з'являється питань щодо його реалізації”, – сказав Лимар.

Він підкреслив, що закон “Про управління відходами" відсилає всі питання, пов'язані з відходами металів до спеціалізованого закону "Про металобрухт". Закон "Про управління відходами" передбачав, що Кабінет міністрів протягом трьох місяців з дня публікації документа мав підготувати та подати на розгляд Верховної Ради пропозиції щодо внесення змін до закону "Про металобрухт". Пропозиції мали привести ці закони у відповідність.

Лимар зазначив, що за рік пропозиції так і не розробили. Це означає, що до набрання чинності закону "Про управління відходами" зміни у законі "Про металобрухт" не будуть проголосовані. Адже їх ще необхідно внести на розгляд до Верховної Ради.

“Тому виникають такі питання, а що таке "металобрухт" і чи відповідає це визначення терміну "відходи металів"? Які зміни необхідно зробити у законі "Про металобрухт" для того, щоб він відповідав закону "Про управління відходами"?”, – підкреслив він.

На його думку, для приведення законів у відповідність потрібно:

  • прибрати термін "металобрухт" у законі "Про металобрухт" та замінити його термінами “відходи чорних та кольорових металів” та “брухт чорних та кольорових металів”;
  • прибрати термін "заготівля" та замінити його терміном "збирання" відповідно до закону "Про управління відходами";
  • визначити компетентним органом щодо видачі дозволів на діяльність з відходами металів Міндовкілля, а не Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості.

“Якщо до 8 липня це не буде зроблено (а цього не буде зроблено), то в Україні суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність зі збирання відходів металу/металобрухту, матимуть два закони, – пояснив Лимар. – Ось вам і колізія. Збирають одне, але згідно з яким законом?”

facebook.com/groups/1255640287782020

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський 7 липня 2022 року підписав довгоочікуваний закон "Про управління відходами". 20 червня Верховна Рада України ухвалила документ у другому читанні та загалом.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерт із поводження з відходами в Українському інституті майбутнього Олександр Лимар у квітні 2023 року вказував на плутанину в термінах “відходи металів” та “металобрухт” у законі "Про управління відходами".

Читайте також
Міндовкілля проведе екологічну оцінку нацплану управління відходами до 2033 року
Міндовкілля проведе екологічну оцінку нацплану управління відходами до 2033 року

Нацплан передбачає зменшення обсягів захоронення побутових відходів до 30%

Екологи розповіли про тонкощі паспортизації відходів в рамках сміттєвої реформи
Екологи розповіли про тонкощі паспортизації відходів в рамках сміттєвої реформи

Розроблено проєкт постанови Кабміну "Про створення та адміністрування інформаційної системи управління відходами"

Початок ери сміттєвої реформи: як в Україні створюють законодавче підґрунтя для управління відходами
Початок ери сміттєвої реформи: як в Україні створюють законодавче підґрунтя для управління відходами

Існують побоювання, що на реформу в Україні закладають десятиліття

Міндовкілля видає дозволи всупереч закону “Про управління відходами” – експерт
Міндовкілля видає дозволи всупереч закону “Про управління відходами” – експерт

Ще не затверджені нова постанова щодо отримання дозволів та перелік відходів