Екоінспектори розповіли, як правильно утилізувати новорічну ялинку shutterstock

Екоінспектори розповіли, як правильно утилізувати новорічну ялинку

Катерина Бєлоусова

Спалювати ялинку чи сосну категорично не можна, адже під час горіння в повітря потрапляють токсичні речовини

Після новорічних свят, коли українці почнуть викидати непотрібні ялинки, працівники ЖЕКів збиратимуть дерева на майданчиках для збирання побутових відходів. Потім їх передадуть до комунальних підприємств для обігріву приміщень.

Щоб без без шкоди для довкілля та максимально безпечно "утилізувати" святкові дерева Дерекоінспекція у Чернігівській області підготувала кілька порад у Facebook.

Екоінспектори нагадали, що спалювати ялинку чи сосну категорично не можна, оскільки під час горіння в повітря потрапляє потужний викид креозоту. Ця токсична речовина шкодить не лише довкіллю, але й негативно впливає на здоров’я людей. Також не слід вивозити  дерева на сміттєзвалища, бо це сприяє накопиченню сміття, що теж не на користь природі.

Використане дерево можна винести на майданчик, відведений для збору побутових відходів, щоб працівники ЖЕКів вивезли їх звідти та передали комунальним підприємствам для обігріву приміщень.

“Але не забувайте, що хвойні дерева не можна викидати у сміттєві контейнери разом зі сміттям. Їх треба залишати поряд з баками, перед тим впевнившись, що на дереві немає залишків від новорічних декорацій, іграшок,  гірлянд тощо”, – сказано в матеріалі.

Альтернативою може бути вивезення дерева до пункту прийому, де його перероблять і дадуть нове життя. Цією сумішшю можна буде живити інші рослини чи використовувати для утеплення. Так, тріска чудово захищає квіти, які зростають на відкритому ґрунті.

Також можна за домовленістю віддати ялинку до зоопарку чи притулку, що опікуються тваринами, де вона стане декоративним елементом у вольєрі чи точилкою для кігтів.

Екоінспектори нагадали, що зі святкового дерева можна приготувати напій для зміцнення імунітету, адже зимова хвоя багата аскорбіновою кислотою, вітамінами групи В, Е і залізом.

“Як бачимо, "попрощатися" з новорічними красунями можна по різному. Головне – свідомо підійти до цього питання і зробити це без шкоди для довкілля”, – закликає ДЕІ.

Нагадаємо, в Одесі новорічні ялинки можна буде обміняти на солодощі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Одесі торговці новорічними деревами покинули нерозпроданий товар на вулицях і облили його соляркою.

Читайте також
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда

На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн
На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн

У 2022-2023 роках дерева знищили на території понад 200 гектарів

На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень
На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень

Площа суцільної вирубки сягнула 1,1 гектара