Екоактивісти перемогли у справі проти Shell і тепер погрожують позовами 30 великим компаніям shutterstock

Екоактивісти перемогли у справі проти Shell і тепер погрожують позовами 30 великим компаніям

Валентина Гембарська

Юристи попереджали, що рішення суду може створити прецедент та спровокувати лавину нових позовів

Міжнародна екологічна організація Milieudefensie закликала 30 транснаціональних компаній скоротити вуглецеві викиди. Інакше активісти пообіцяли подати на них до суду.

Про це повідомляє GreenDeal з посиланням на Financial Times. Зазначається, що організація у 2021 році виграла справу проти британсько-нідерландської Royal Dutch Shell.

Нідерландський підрозділ організації "Друзі Землі" надіслав повідомлення таким компаніям, як BP, ExxonMobil, ABN Amro, ING, Unilever, Vitol та KLM. Всі ці компанії мають дочірні організації, зареєстровані в Нідерландах,

"Ви отримали цей лист, тому що ви керуєте підприємством, яке контролює... значні обсяги викидів CO2. Ужиття заходів — примусовий обов'язок. А системні гравці, такі як ваша компанія, несуть особливу відповідальність", — йдеться у листі глави Milieudefensie Дональда Польса главам компаній.

Організація закликала керівників оприлюднити плани щодо скорочення викидів до 15 квітня. При цьому вона висловила готовність до співпраці для розробки заходів, необхідних для зниження вуглецевого сліду відповідно до Паризької угоди щодо клімату.

Однак якщо компанії "не діятимуть досить швидко і рішуче, ми, звичайно ж, розглядатимемо можливість звернення до суду", сказав Пер ван Рейк з Milieudefensie.

Представники деяких компаній, включаючи банк ING та нафтотрейдера Vitol, підтвердили отримання листа та висловили готовність співпрацювати з екоактивістами.

Британський виробник споживчих товарів Unilever, штаб-квартира якого раніше була розташована в Нідерландах, повідомив, що компанія вже поставила собі за мету знизити викиди вдвічі до 2030 року і досягти вуглецевої нейтральності до 2039 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у червні 2021 року суд у Нідерландах ухвалив, що Shell до 2030 року має зменшити обсяг викидів на 45% щодо рівнів 2019 року, задовольнивши відповідний позов Milieudefensie.

Вже тоді юристи попереджали, що рішення суду може створити прецедент та спровокувати лавину нових позовів проти нафтових компаній, банків, страховиків та інших фірм.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років