Довкілля у смартфоні: куди скаржитися на екологічні злочини в Україні shutterstock

Довкілля у смартфоні: куди скаржитися на екологічні злочини в Україні

Олена Яценьо

Проблеми забруднення довкілля не можна ігнорувати

Активна громадськість у найширшому сенсі цього слова, а не тільки профільні громадські організації, є важливим рушієм суспільних змін і відіграє чималу роль в охороні навколишнього природного середовища. Адже кожен, хто турбується про здоров'я своє і близьких, зацікавлений у захисті довкілля: того, чим ми дихаємо, що п'ємо та споживаємо.

Проблеми забруднення довкілля не можна ігнорувати — про них обов'язково потрібно повідомляти, і бажано не тільки в соціальних мережах, а в державні контрольні органи. До того ж поскаржитися офіційно сьогодні стало простіше, ніж зробити пост. Як кожен може повідомити про екологічні порушення, свідком яких він став, — читайте в матеріалі ЕкоПолітики.

Які органи в Україні контролюють дотримання екологічного законодавства

Міндовкілля

На сайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України зазначили, що оперативно повідомити відомство про екологічні порушення можна двома способами:

  • на номер 0 800 500115 гарячої лінії "Міндовкілля на зв’язку", яку запустили в грудні 2020 року. Дзвінки безплатно приймають із понеділка по п’ятницю з 8:00 до 20:00.
  • в експрес-чаті на сайті міністерства.

Усі скарги на правопорушення міністерство фіксує та надсилає до уповноважених органів для належного реагування.

Держекоінспекція

Організація та здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням вимог природоохоронного законодавства належить до компетенції Державної екологічної інспекції та її територіальних органів.

Скарги та звернення про екологічні порушення можна відправляти як до відомства, так і безпосередньо до його терорганів - письмово, через еелктронну пошту або телефоном.

Відтак за скаргою фізичних осіб через сайт, гарячу лінію, електронною поштою або через чат-бот SaveEcoBot формуються позапланові перевірки. Скллад комісії для перевірки формується залежно від напряму: надра, зелені насадження, об'єкти природно-заповідного фонду, атмосферне повітря, відходи тощо.

Сформувати письмове звернення можна за зразком, підставивши відповідні дані. Надіслати скаргу поштою можна до центрального апарату Державної екологічної інспекції України в Києві за адресою: 01042, м. Київ, Новопечерський пров. 3, корпус 2.

Зателефонувати на "гарячу лінію" можна за номером +38 (044) 521-20-38
Телефон / факс: +38 (044) 521-20-40
Електронна пошта:info@dei.gov.ua.

Державна екологічна інспекція Столичного округу розташована в Києві на вулиці Солом'янська, 1, поверх 8. На цю адресу й можна надіслати в письмовій формі звернення про проведення перевірки, оформлене відповідно до вимог законодавства. Також звернення можна подати в електронному вигляді на е-mail: stolica@dei.gov.ua. Телефон: +380 (44) 209-12-56.

Державна екологічна інспекція в Донецькій області має два офіси: у Краматорську й Маріуполі. Вони розташовані за такими адресаи відповідно:

  • проспект Миру, 8, м. Краматорськ.
    Телефон: (062) 647-02-55.
  • проспект Нахімова, 76, м. Маріуполь.
    Телефон: (062) 937-94-48.

Електронна адреса: don@dei.gov.ua.

Держекоінспекція Придніпровського округу (Дніпропетровська та Кіровоградська області) працює в Кривому Розі та розташована за адресою: вул. Героїв АТО, 92, м. Кривий Ріг, 50103. Електронна пошта: pdn@dei.gov.ua. Телефон: (056) 377-27-48, 375-90-43.

Більш детальну інформацію про контакти й звернення до контрольного органу можна знайти на офіційних вебсайтах ДЕІ та її теорорганів.

Держрибагентство та рибоохоронні патрулі

У режимі консультування громадян і фіксації звернень щодо порушень правил рибальства або порядку придбання чи збуту водних біоресурсів у 26 територіальних управліннях (рибоохоронних патрулях) Державного агентства рибного господарства України функціонують телефонні "гарячі лінії". Ознайомитися з ними можна нижче.

Зокрема, у разі виявлених імовірних порушень "гаряча лінія" Київського рибоохоронного патруля працює 24/7.

Крім того, у Держрибагентстві працює всеукраїнська безплатна "гаряча лінія": 0 (800) 50-52-50.

Держлісагентство

Якщо ви побачили в лісі рубку дерев і сумніваєтеся в її законності, то вам варто зайти на сайт lk.ukrforest.com й обрати опцію "Карта". У телефоні має бути ввімкнено геолокацію. Тоді на онлайн-мапі автоматично визначиться геопозиція в лісі. Натиснувши на відповідний номер виділу, можна побачити інформацію про рубку, а також можна переглянути відповідний лісорубний квиток.

У разі відсутності на мапі лісорубного квитка потрібно або звернутися до лісництва чи лісгоспу, на території якого ви перебуваєте, та повідомити про рубку, якої немає на карті. Або викликати поліцію за номером 102.

З вересня 2021 року стало можливо повідомити Державне агентство лісових ресурсів України про виявлені лісові пожежі, незаконні рубки, полювання тощо всього за кілька кліків —через телеграм-бот лісової галузі.

У кожному обласному управлінні агентства є команда для оперативного реагування на запити, оформлені через телеграм.

Чат-бот стане в пригоді кожному, хто:

  • став свідком незаконної рубки;
  • виявив у лісі пожежу;
  • знає, де орудують браконьєри;
  • має зауваження щодо невиконання умов аукціонних договорів поставки лісопродуктів.

Щоб почати користуватися ботом, досить натиснути "старт" і обрати ланцюжок взаємодії. Користувачі можуть надсилати фото "з місця подій", геолокацію та відповідні документи.

Держгеонадра

Органом державного геологічного контролю є Державна служба геології та надр України.

У разі звернення фізичних осіб про порушення, що спричинило шкоду їхнім правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, — відомство може провести позапланові перевірки.

Незаконним вважається видобування корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення без отримання дозвільних документів.

Телефон "гарячої лінії" Держгеонадр: (044) 456-23-57.
Електронна пошта: press@geo.gov.ua.

Держводагентство

Державну політику у сфері розвитку водного господарства та гідротехнічної меліорації земель реалізує Державне агентство водних ресурсів України.

Саме до цього центрального органу виконавчої влади Урядовий контактний центр надходять для розгляду та вжиття відповідних заходів звернення громадян із питань використання водних ресурсів, розвитку водного господарства, меліорації земель, експлуатації державних водогосподарських об'єктів тощо.

Громадяни можуть звернутися до цього агентства щодо відновлення та використання водойм, розчистки річок s каналів, облаштування захисних смуг, берегоукріплення, оренди земель водного фонду, дозволів на спецводокористування та забезпечення питною водою.

Агентство розташоване за адресою: 01601, м. Київ, вул. Велика Васильківська, 8.
Телефон: +38 (044) 235-61-46.
Електронна пошта: davr@davr.gov.ua.

Умови звернень до відомств

Реєстрація звернень громадян на "гарячу лінію" має встановлену законодавством процедуру. Зокрема, відповідно до ст. 5 Закону України "Про звернення громадян" у зверненні має бути обов'язково зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина-заявника, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання тощо. Відповідно, якщо заявник не хоче назвати таку інформацію — відомство не має змоги зафіксувати його звернення.

Також звернутися з інформацією про порушення природоохоронного законодаства можна на урядову "гарячу лінію" 1545. А вже Урядовий контактний центр надішле для розгляду та вжиття відповідних заходів звернення громадян до відповідальних органів.

Онлайн-скарги на забруднення за декілька кліків

Рік тому Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України спільно з громадською організацією SaveDnipro та контролювальними органами запустили новий інструмент, який скорочує шлях від виявлення проблеми до її розв'язання. В екологічному чат-боті SaveEcoBot запрацював новий сервіс "Скарги на забруднення". Він доступний у Telegram і Rakuten Viber.

За допомогою цього сервісу можна за кілька кліків створити скаргу на забруднення води, повітря, ґрунту, а також на відходи та шум. До того ж документи готуються за шаблонами, погодженими з профільним міністерством та контролювальними органами.

Потрібно тільки вибрати вид забруднення, відповісти на кілька уточнювальних запитань і бажано додати фото. Далі бот сам згенерує потрібний документ.

"Велику кількість скарг, які надходили до Держекоінспекції, на жаль, не розглядали через порушення вимог до їх оформлення. Виконуючи вимоги законодавства, державні службовці були зобов’язані їх відхиляти. Запущений сервіс дає людям змогу не думати про форми, а без зайвих складнощів повідомити про порушення", — наголосив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Скориставшись застосунком, за кілька кліків кожен зможе сформувати скаргу за шаблоном, у якому вже враховано всі формальності, та відправити її для реагування до відповідної інстанції:

  • Державної екологічної інспекції України;
  • Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів;
  • органів місцевої влади (обласних державних адміністрацій та обласних рад).

"Якщо ви стали свідком вирубки лісу, скиду промислових стоків у річку або ж виявили несанкціоноване сміттєзвалище, можете, не полишаючи місце порушення, подати звернення через чат-бот Save Eco Bot. Така скарга надходить є підставою для проведення позапланової перевірки, за результатами якої розраховуються збитки, порушникам висувають претензію про штрафи та надаються приписи щодо усунення порушень", — зазначив раніше голова ДЕІ Андрій Мальований.

Коротка інструкція:

  1. Відкрийте SaveEcoBot у Telegram або Viber.
  2. Натисніть “Поскаржитися на забруднення” й виберіть вид забруднення.
  3. Відправте відповіді на уточнювальні запитання.
  4. Можеш додати фото і коментар.
  5. Завантажений файл із персональними даними та підписом відправте на електронну адресу, вказану в шапці документа. Там же побачите й телефон, за яким можна дізнатися вхідний номер і статус свого звернення.

Більш детальну інструкцію можна подивитися за посиланням.

Раніше розробили застосунок "Екоінспектор 2" (Ecoinspector 2), через який можна повідомити про екологічні злочини Держекоінспекцію. Він автоматично генерує звернення в обхід тих самих формальностей.

Тим часом у Харкові за допомогою чат-бота "Екокоп" почали виявляти людей, які викидають сміття в непризначених для цього місцях. Задум розробки полягає в тому, щоб фотографувати людей, які викидають сміття в заборонених місцях, і знаходити їх за допомогою поліції.

У 2022 році кияни зможуть залишити заявку або скаргу на незадовільний екологічний стан повітря в застосунку"Київ цифровий".

Моя хата не скраю: успішні кейси в протидії екологічним злочинам

У Дніпрі стараннями жителів Червоногвардійського району прикрили свинобійню, яка протягом багатьох років отруювала повітря в місті та мучила мешканців сусідніх будинків жахливими запахами.

У результаті проведених перевірок Держпродспоживслужба зобов'язала власників протягом трьох місяців усунути порушення.

Зоозахисники з українського гуманістичного руху UAnimals добилися накладення штрафу на платформу онлайн-оголошень OLX за продаж диких тварин.

Держпродспоживслужба у відповідь на їхнє звернення провела перевірку оголошень на сайті OLX й ухвалила рішення про накладання штрафу.

shutterstock

Нагадаємо, що днями вже розпочали проведення посилених заходів щодо збереження ранньоквітучих червонокнижних об'єктів рослинного світу. Збирання та продаж первоцвітів є незаконним, тому про такі порушення потрібно повідомляти.

Недавно ЕкоПолітика писала, що таке біорізноманіття, чого його потрібно охороняти та що для цього роблять в Україні.

Читайте також
Проєкт Стратегії реформування державного екоконтролю: екоспільнота дала оцінку документу
Проєкт Стратегії реформування державного екоконтролю: екоспільнота дала оцінку документу

В екоспільноті підтримують необхідність реформування системи державного екоконтролю, попри певні занепокоєння

В ЄБА розповіли про переваги реформи екоконтролю в Україні
В ЄБА розповіли про переваги реформи екоконтролю в Україні

Держекоінспекція, в силу своїх широких повноважень, була одним з важелів тиску на бізнес

Міндовкілля розширило можливості для “екобатальйону” в застосунку “ЕкоЗагроза”
Міндовкілля розширило можливості для “екобатальйону” в застосунку “ЕкоЗагроза”

За допомогою “ЕкоЗагрози” українці можуть повідомляти про всі випадки шкоди довкіллю, свідками яких вони стали

Українці можуть вступити в "екологічний батальйон" через новий застосунок "ЕкоЗагроза"
Українці можуть вступити в "екологічний батальйон" через новий застосунок "ЕкоЗагроза"

Завдяки йому кожен зможе дізнатись точну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та інші довкіллєві дані