До 2023 року в Україні можуть заборонити всі пластикові пакети, — депутат Shutterstock

До 2023 року в Україні можуть заборонити всі пластикові пакети, — депутат

Олекса Франко

Москаленко також наголосив, що Київщині потрібні сміттєпереробні заводи

Якщо президент Володимир Зеленський підпише проєкт закону № 2051-1 "Про обмеження обороту пластикових пакетів на території України", який 1 червня ухвалив парламент, то за 9 місяців виведуть з обігу більшість пластикових пакетів в Україні, а до 2023 року під забороною будуть усі.

Про це у Facebook написав депутат Київоблради та голова обласної організації партії "За майбутнє" Ярослав Москаленко, передає КиевVласть. Він назвав законопроєкт дуже важливим для нашої країни і "перезрілим".

"Відразу зазначу, що такі "драконівські" заходи — зовсім не український винахід. Цим шляхом ідуть як на Заході, так і на Сході, як розвинені країни, так і менш розвинені. Ті, хто замислюється про середовище, у якому живе. Уважаю цей законопроєкт дуже важливим для нашої країни і "перезрілим" — ухвалювати його треба було давно. Але він може бути тільки частиною комплексного розв'язання проблеми під назвою "сміття". Україна тоне у смітті, і це лише частково художнє перебільшення", — написав він.

На думку депутата, ситуація зі сміттям у Київській області вже катастрофічна, оскільки відходи зі столиці, мегаполіса світового рівня з населенням у кілька мільйонів осіб, везуть також в область.

Москаленко також звернув увагу, що через брак сміттєпереробних заводів київське сміття ніяк не переробляють, а просто звозять на полігони, більшість з яких нелегальні.

"А скільки у нас в області сміттєпереробних заводів? Правильно, нуль! Як і у всій країні. Де ж залишається київське сміття? На звалищах, легальних і нелегальних. В Україні переробляється або утилізується лише кілька відсотків відходів. Близько 95% сміття осідає на полігонах. Для порівняння, у Швеції на ресайклінг йде близько 99%. Щодня каравани вантажівок везуть із Києва сотні тонн сміття, які просто осідають мертвим смердючим вантажем на полігонах нашої області. Сміття, яке гниє на полігоні, — уже екологічна катастрофа. Воно отруює повітря, ґрунт і ґрунтові води. Продукти розпаду сміття, відповідно, потрапляють у воду, яку люди п'ють, повітря, яким вони дихають, їжу, яку споживають. Місцеві жителі, яким не пощастило жити поблизу таких звалищ, уже в розпачі. Тому проблема є, а її рішення не спостерігається навіть в перспективі", — додав він.

Депутат зазначив, що області потрібні сміттєпереробні заводи. Разом із фахівцями "За майбутнє" вони дійшли висновку, що, для того щоб ефективно справлятися зі столичним сміттям, Київській області потрібно 4 таких заводи.

"Але річ у тому, що (незважаючи на популярний міф про те, що сміттєпереробний бізнес — це золоте дно) насправді переробка відходів — це не настільки прибутковий бізнес, як може здатися. Тому й муніципалітетам не так просто знайти інвесторів, які готові вкластися в будівництво відповідної інфраструктури. Розв'язання сміттєвої проблеми неможливе без вольових рішень державної та місцевої влади, а також без дуже серйозних інвестицій із державного або місцевих бюджетів. Це може здатися дуже дорогим і невиправданим капіталовкладенням, але повторюся: ми вже перебуваємо в стані екологічної катастрофи. На Київщині вже є десятки громад, чиє життя отруєно неконтрольованими звалищами. Водночас, якщо сміттєпереробний бізнес таки налагодити, він буде рентабельним і прибутковим, та ще й виконувати важливу соціальну функцію. Думаю, що проблеми з навколишнім середовищем, зокрема й зі сміттям, уже серед найбільш актуальних для нашої області. А значить настав час нарешті їх розв'язати. Ми в партії "За майбутнє" вважаємо цю проблему пріоритетною, а значить будемо працювати над нею", — підсумував Москаленко.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що голова міської екологічної комісії Кам’янського Олександр Лукашов вказав на огріхи рішення Верховної Ради про обмеження розповсюдження поліетиленових пакетів. За його словами, законопроєкт хоч і сприятиме в захисті довкілля, але водночас створить додаткове навантаження на торговельні мережі.

Читайте також
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%
Українці скоротили використання пластикових пакетів на 40%

В деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли в 13-15 разів

З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети
З Українських супермаркетів остаточно зникнуть пластикові пакети

Поширення біорозкладних пакетів сприятиме розвитку компостування в Україні

Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя
Львівські екоактивісти розповіли, як біорозкладні пакети можуть спростити життя

Збір у біорозкладних пакетах полегшує і здешевлює вивіз органічних відходів

Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото
Альтернатива пластиковим пакетам у “Сільпо” викликала обурення екоактивістів. Фото

Нові пакети складаються з матеріалу, який схожий на одноразові маски та одноразові простирадла для косметичних та медичних кабінетів