ООН допоможе запустити Державний фонд декарбонізації в Україні

ООН допоможе запустити Державний фонд декарбонізації в Україні

Катерина Бєлоусова

Фонд підтримуватиме впровадження заходів з енергоефективності для населення, муніципалітетів та бізнесу

Організація Об'єднаних Націй з промислового розвитку (UNIDO)  допоможе запустити Державний фонд декарбонізації та енергоефективної трансформації в Україні.

Серед інших ініціатив в рамках співпраці запустять Фонд гарантування позик для підтримки промислових енергоефективних проєктів, повідомляє Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження у Facebook.

В повідомленні підкреслили, що Держфонд декарбонізації стане постійним джерелом надходження коштів з податку на викиди вуглецю для фінансування заходів з енергоефективності та декарбонізації.

Зазначається, що співпраця відбуватиметься, зокрема, в рамках проєкту GEF-UNIDO UKR IEE. Вона передбачатиме:

  • заходи з концептуалізації роботи платформи щодо управління фондом;
  • поєднання різних фінансових механізмів для підтримки впровадження заходів з енергоефективності для населення, муніципалітетів та бізнесу в рамках роботи платформи з управління фондом, зокрема запуск Фонду гарантування позик;
  • допомогу у підвищенні обізнаності щодо роботи фонду та надання організаційної підтримки для презентації його концепції, зокрема, на Віденському енергетичному та кліматичному форумі у 2023 році;
  • допомогу у мобілізації донорських коштів для розширення впровадження проєктів енергоефективності та відновлюваної енергетики в різних галузях і, зокрема, в енергоінтенсивних секторах промисловості України;
  • професійне залучення головного експерта з питань фінансування та політики енергоефективності Сергія Поровського як радника голови Держенергоефективності.

Нагадаємо, у квітні Верховна Рада прийняла в другому читанні та в цілому урядовий законопроєкт №8433 "Про внесення змін до розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України щодо використання коштів з рахунків на підтримку України", що передбачає створення Державного фонду декарбонізації та енергоефективної трансформації. Документ 3 травня підписав президент України Володимир Зеленський.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) почало роботу над розробкою програми для залучення коштів для відновлення українського лісівництва. 

Читайте також
Кабмін звільнив голову Держенергоефективності
Кабмін звільнив голову Держенергоефективності

З грудня 2020 року Замазєєва була головою Миколаївської обласної ради

В Україні для енергомодернізації бюджетників залучили мільярди інвестицій
В Україні для енергомодернізації бюджетників залучили мільярди інвестицій

Повернення коштів інвестору відбуватиметься за рахунок досягнутої економії

В Україні з'явиться база даних енергоспоживчої продукції: як працюватиме
В Україні з'явиться база даних енергоспоживчої продукції: як працюватиме

Сформує й надалі вестиме цю базу на своєму вебсайті Держенергоефективності