Українці за кошти держави можуть відновити зруйноване від війни житло: як це зробити

Українці за кошти держави можуть відновити зруйноване від війни житло: як це зробити

Валентина Гембарська

У відновленні дотримуються принципу "зробити краще, ніж було"

Внаслідок повномасштабної війни в Україні пошкоджені та зруйновані тисячі житлових будинків. Державна програма "ВідновиДІМ" Фонду енергоефективності покликана вирішити цю проблему — за бюджетні кошти українці можуть відновити своє житло.

Детальніше про умови програми розповіли в Державному фонді енергоефективності. Зазначається, що учасники можуть отримати гранти на відновлювальні роботи. Наразі до Фонду надійшло понад 165 заявок на участь у цій Програмі на загальну суму 340 млн грн.

Успішні кейси програми

Серед завершених проєктів — відновлення багатоповерхівки ОСББ "Незалежність-2" з міста Охтирка, яке розташоване на південному сході Сумської області, за 30 км від російського кордону.

"Бомбардування і постійні обстріли російської федерації не оминули і наш будинок, зокрема у ньому були пошкоджені частина віконних і балконних блоків, вхідні двері, покрівля. Про “ВідновиДІМ” дізналися від Андрія Борового, регіонального радника IFC Програми підтримки Фонду енергоефективності. Не вагаючись, провели загальні збори та ухвалили рішення про участь у цій Програмі — у середині грудня подали заявку. За отриманий від Фонду грант замінили віконні та балконні блоки, а також двері. Тепер мешканці всіх квартир (а їх у будинку 21!) можуть жити у власних домівках. Вдячні Фонду за злагоджену роботу та кваліфіковані консультації, які допомогли нам втілити проєкт швидко та якісно", — розповіла голова ОСББ “Незалежність-2” Лідія Яценко.

Триповерхівка ОСББ "Незалежність-2" отримала грант від Фонду енергоефективності — понад 416 тис. грн. За ці кошти тут встановили енергоефективні вікна та балконні рами, а також замінили двері — у відновленні Фонд також дотримується принципу "зробити краще, ніж було". Не просто відремонтувати, а забезпечити по-справжньому комфортні умови життя, зменшивши енергоспоживання, знизити суми у платіжках за комунальні послуги.

Умови отримання та деталі грантової програми

Грант, який Фонд енергоефективності надає у межах Програми "ВідновиДІМ", фінансує 100% вартості робіт і матеріалів, необхідних для ремонту. Власний внесок співвласників не потрібен. 70% гранту ОСББ надходить авансом, що дає змогу оперативно закупити необхідні матеріали і почати відновлення будинку.

Програма "ВідновиДІМ", що фінансується коштом Європейського Союзу, діє на території Сумської, Чернігівської, Житомирської, Дніпропетровської, Миколаївської, Київської областей, а також міста Києва. Наразі брати участь у ній можуть пошкоджені будинки без порушення механічної стійкості несучих конструкцій. Та Фонд закінчує реалізацію пілотного і переходить до основного етапу Програми, який міститиме розширений пакет заходів, зокрема ремонти у місцях загального користування, протиаварійні роботи та забезпечення безбар’єрного доступу для маломобільних груп населення.

Ваш будинок пошкоджений внаслідок війни? Фонд чекає на заявки від ОСББ! Потрібна консультація? У кожній області України працюють регіональні радники Програми підтримки Фонду енергоефективності IFC. За консультацією можна звернутися і до відділу супроводу проєктів Фонду за телефоном +38 (044) 222-95-90 або на електронну пошту support@eefund.org.ua.

Читайте також
ООН допоможе запустити Державний фонд декарбонізації в Україні
ООН допоможе запустити Державний фонд декарбонізації в Україні

Фонд підтримуватиме впровадження заходів з енергоефективності для населення, муніципалітетів та бізнесу

Кабмін звільнив голову Держенергоефективності
Кабмін звільнив голову Держенергоефективності

З грудня 2020 року Замазєєва була головою Миколаївської обласної ради

В Україні для енергомодернізації бюджетників залучили мільярди інвестицій
В Україні для енергомодернізації бюджетників залучили мільярди інвестицій

Повернення коштів інвестору відбуватиметься за рахунок досягнутої економії

В Україні з'явиться база даних енергоспоживчої продукції: як працюватиме
В Україні з'явиться база даних енергоспоживчої продукції: як працюватиме

Сформує й надалі вестиме цю базу на своєму вебсайті Держенергоефективності