Держекоінспекція покриває незаконні рубки лісу на Закарпатті, — UNCG shutterstock

Держекоінспекція покриває незаконні рубки лісу на Закарпатті, — UNCG

На двох свіжих прикладах із Закарпатської області показали, як екоінспекція покриває незаконні рубки

Державну екологічну інспекцію України звинуватили в тому, що вона часто покриває лісопорушення, замість того, щоб із ними боротися.

Як екоінспекція покриває незаконні рубки, на двох недавніх прикладах із найбільш лісистої області України – Закарпатської – показала організація охорони навколишнього середовища "Українська природоохоронна група – UNCG ".

Водночас природоохоронці зазначили, що, на відміну від інших, у Держекоінспекції набагато більше досвіду та можливостей для контролю, там часто працюють колишні лісники, які зсередини знають усі можливі порушення в лісовій галузі. Утім, покриття незаконних рубок лісу – звичайна справа для екоінспекції, що яскраво ілюструють два свіжих приклади із Закарпаття.

  • Приклад перший. У 2018 року три лісгоспи – Великобичківський, Рахівський і Ясінянський – провели щонайменше 80 гектарів суцільних санітарних рубок без ОВС. Мотивували свої рубки тим, що ліквідовують наслідки надзвичайної ситуації – бурелому. У законодавстві бурелом не є підставою для рубок без ОВС. Утім, ні Держекоінспекція в Закарпатській області, ні керівництво Держекоінспекції не визнали факт незаконних рубок.

Ба більше, зазначають в UNCG, "захищаючи некомпетентність своїх підлеглих, керівництво Держекоінспекції навіть заявило, що рішення комісії з надзвичайних ситуацій визначило проведення рубки", що є абсолютним правовим абсурдом від керівництва одного з ключових органів у державі.

  • Приклад другий. У грудні 2020 року Рахівський лісгосп видав собі лісорубний квиток на суцільну санітарну рубку лісу на висоті понад 1100 метрів над рівнем моря. Згідно з недавніми змінами до законодавства, суцільні санітарні рубки у високогірних лісах природного походження забороняються. Як зазначили природоохоронці, на планах лісонасаджень ділянка, яку вирубали, є саме такою – природного походження.

"Під час перевірки Держекоінспекція якимось дивом зуміла не побачити в документах інформації про природне походження лісу. За звичною для Держекоінспекції схемою перевірка закінчилася нічим", – йдеться в публікації.

Зазначається, що в обох випадках покарання ніхто не понесе – законодавство забороняє двічі проводити перевірку за одним і тим самим фактом. Інакше кажучи, екоінспектори покривають незаконні рубки, а керівництво екоінспекції покриває некомпетентних і, що ймовірно, корумпованих екоінспекторів.

В організації з охорони навколишнього середовища зазначають, що без належного контролю незаконні рубки і надалі залишатимуться проблемою не тільки Карпат, а й лісів по всій Україні. Як уважають в UNCG, зараз украй потрібен закон про екологічний контроль, фінансування Держекоінспекції та кадрові рішення.

Раніше ЕкоПолітика називала суму збитку, який було завдано в 2020 році рослинному світу України.

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів