Депутата з Волині запідозрили в причетності до лісових схем на мільйони гривень shutterstock

Депутата з Волині запідозрили в причетності до лісових схем на мільйони гривень

Катерина Бєлоусова

Для виготовлення піддонів може використовуватися нелегальна деревина

На Волині депутата Ковельської міської ради Павла Семенюка запідозрили в організації злочинної схеми щодо експорту нелегальної деревини на суму понад 44 мільйони гривень.

Ліс продавали в Європу як піддони, адже такі товари не підлягають сертифікації, повідомляє Інформатор.

Зазначається, що Семенюк є керівником і кінцевим бенефіціаром ВКПП "Агропромтехцентр" та головою постійної комісії з питань регулювання земельних відносин. Підприємство займається лісопильним та стругальним виробництвом, лісозаготівлею та виробництвом дерев'яної тари (піддонів).

“Саме на виготовленні та експорті в Європу дошок і дерев’яних піддонів Павло Семенюк та його родина побудували нелегальний бізнес”, – йдеться у матеріалі.

informator.press

Автори розповіли, що недобросовісні підприємства, зокрема повʼязаних з Семенюком, можуть здійснювати великі зловживання. Засновниками низки таких компаній є члени родини Семенюка. Для виготовлення піддонів вони використовують нелегально зрубану деревину, а також купують палетну заготовку з нелегальної деревини в місцевих нелегальних пилорамах, які незаконно рубають круглий ліс.

Вони підкреслили, що ці товари експортують в Європу під виглядом сертифікованих піддонів EPAL. Однак компанії використовують ліцензію, яка офіційно належить "Агропромтехцентру", що заборонено правилами European Pallet Association e.V. (EPAL).

Зазначається, що з травня 2022 року до березня 2023 року чотири повʼязані підприємства експортували за кордон піддонів та дошок у перерахунку на загальний об’єм пиломатеріалів 141 140 м3. Однак офіційно придбали лише 85 835 м3.

Встановлено, що у період 2021 – вісім місяців 2022 року у виробничому процесі "Агропромтехцентр" використав 28 820 395 м3 круглих лісових матеріалів невідомого походження загальною вартістю 44 804 459 грн.

Нагадаємо, на Львівщині керівництво філії держпідприємства "Ліси України" організувало підпільний дата-центр з майнінгу криптовалют у службових приміщеннях "Рава-Руське лісове господарство". Збитки від такої діяльності, яка тривала понад рік, за попередніми підрахунками склали понад 1,5 мільйона гривень, а фігуранти заробили щонайменше 4 мільйони гривень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, народного депутата від фракції “Слуга народу”, голову Підкомітету з охорони та оптимального використання надр Павла Якименка запідозрили у сприянні незаконному отриманню дозволу на видобуток берилію. Мова йде про компанію, яка частково належить його батьку, а видобуток частково планується у заповіднику.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів