Депутата з Волині запідозрили в причетності до лісових схем на мільйони гривень shutterstock

Депутата з Волині запідозрили в причетності до лісових схем на мільйони гривень

Катерина Бєлоусова

Для виготовлення піддонів може використовуватися нелегальна деревина

На Волині депутата Ковельської міської ради Павла Семенюка запідозрили в організації злочинної схеми щодо експорту нелегальної деревини на суму понад 44 мільйони гривень.

Ліс продавали в Європу як піддони, адже такі товари не підлягають сертифікації, повідомляє Інформатор.

Зазначається, що Семенюк є керівником і кінцевим бенефіціаром ВКПП "Агропромтехцентр" та головою постійної комісії з питань регулювання земельних відносин. Підприємство займається лісопильним та стругальним виробництвом, лісозаготівлею та виробництвом дерев'яної тари (піддонів).

“Саме на виготовленні та експорті в Європу дошок і дерев’яних піддонів Павло Семенюк та його родина побудували нелегальний бізнес”, – йдеться у матеріалі.

informator.press

Автори розповіли, що недобросовісні підприємства, зокрема повʼязаних з Семенюком, можуть здійснювати великі зловживання. Засновниками низки таких компаній є члени родини Семенюка. Для виготовлення піддонів вони використовують нелегально зрубану деревину, а також купують палетну заготовку з нелегальної деревини в місцевих нелегальних пилорамах, які незаконно рубають круглий ліс.

Вони підкреслили, що ці товари експортують в Європу під виглядом сертифікованих піддонів EPAL. Однак компанії використовують ліцензію, яка офіційно належить "Агропромтехцентру", що заборонено правилами European Pallet Association e.V. (EPAL).

Зазначається, що з травня 2022 року до березня 2023 року чотири повʼязані підприємства експортували за кордон піддонів та дошок у перерахунку на загальний об’єм пиломатеріалів 141 140 м3. Однак офіційно придбали лише 85 835 м3.

Встановлено, що у період 2021 – вісім місяців 2022 року у виробничому процесі "Агропромтехцентр" використав 28 820 395 м3 круглих лісових матеріалів невідомого походження загальною вартістю 44 804 459 грн.

Нагадаємо, на Львівщині керівництво філії держпідприємства "Ліси України" організувало підпільний дата-центр з майнінгу криптовалют у службових приміщеннях "Рава-Руське лісове господарство". Збитки від такої діяльності, яка тривала понад рік, за попередніми підрахунками склали понад 1,5 мільйона гривень, а фігуранти заробили щонайменше 4 мільйони гривень.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, народного депутата від фракції “Слуга народу”, голову Підкомітету з охорони та оптимального використання надр Павла Якименка запідозрили у сприянні незаконному отриманню дозволу на видобуток берилію. Мова йде про компанію, яка частково належить його батьку, а видобуток частково планується у заповіднику.

Читайте також
Третина деревини в Україні заготовляється незаконно, – експерти
Третина деревини в Україні заготовляється незаконно, – експерти

Попри збільшення частки відкритих та розслідуваних справ щодо незаконної порубки дерев, кількість серйозних вироків залишається незначною

Прокурори повернули громаді 629 га земель лісового фонду
Прокурори повернули громаді 629 га земель лісового фонду

Їхня вартість становить майже 270 млн грн

Викрито посадовців зони відчуження ЧАЕС, що користувалися спецавто для власних потреб
Викрито посадовців зони відчуження ЧАЕС, що користувалися спецавто для власних потреб

Їх вже звинувачували в інших порушеннях із корупційною складовою за результатами перевірок державних аудиторів

ДП “Ліси України” купує вже 142-гу автівку за пів року, – нардеп Железняк
ДП “Ліси України” купує вже 142-гу автівку за пів року, – нардеп Железняк

Головне лісовпорядне підприємство країни потрапило у рубрику народного обранця з хештегом #дивнізакупівлі