Еконардепа запідозрили в лобіюванні незаконного дозволу на видобуток берилію у заповіднику: всі деталі

Еконардепа запідозрили в лобіюванні незаконного дозволу на видобуток берилію у заповіднику: всі деталі

Катерина Бєлоусова

Батько Павла Якименка Віталій має частку 8,3% у видобувній компанії

Народного депутата від фракції “Слуга народу”, голову Підкомітету з охорони та оптимального використання надр Павла Якименка запідозрили у сприянні незаконному отриманню дозволу на видобуток берилію. Мова йде про компанію, яка частково належить його батьку, а видобуток частково планується у заповіднику.

Водночас ТОВ “Пержанська рудна компанія” наголосила на прозорості процесу придбання спецдозволу та відсутності політичного впливу, адже Якименко на той час ще не був нардепом, повідомляє Центр протидії корупції. 

Як відомо з ухвали Корсунського районного суду Житомира, наразі Національна поліція Житомирської області проводить досудове розслідування щодо незаконної видачі дозволу на користування родовищем берилію “Пержанській рудній компанії”, де Якименку належать 8,3% акцій.

За версією слідства, службові особи Державної служби геології та надр, умисно зловживаючи службовим становищем для одержання вигоди для юридичної особи з порушенням закону, призначили аукціон з продажу спецдозволу на видобуток берилієвих руд Пержанського родовища Олевського району Житомирської області. Це спричинило тяжкі наслідки, адже частина Пержанського родовища – Ястребецьке родовище – частково знаходиться у Поліському природному заповіднику загальнодержавного значення. 

Як показало досудове розслідування, спецдозвіл компанія придбала 22 квітня 2019 року на платформі "Прозорро.Продажі" за 76 млн грн. Компанія отримала право займатися геологічною розвідкою. Однак такі дії передбачають зняття верхнього шару ґрунту, проїзд транспорту тощо. В заповідних зонах така діяльність заборонена.

Компанія прокоментувала виданню, що придбала спецдозвіл прозоро, на офіційній платформі "Прозорро.Продажі", а Якименко на той час не був народним депутатом.

Як відомо, його обрали народним депутатом на парламентських виборах 2019 року, що відбулися 21 липня.

“Ні про який політичний вплив мови йти не може. Процедура придбання спецдозволу відбулася з дотриманням усіх законних вимог, обов’язкових процедур та відповідної підзвітності процесів”, – наголосили в компанії.

Вони також звернули увагу, що кримінальне провадження було відкрито ще у 2019 році, однак низка експертиз та слідчих дій не підтвердили жодного порушення. Проте строки досудового розслідування продовжують вже кілька років поспіль.

В компанії наголосили, що не планують вести свою діяльність на території Поліського природного заповідника. Ліцензійна площа родовища лише частково проєктується на контури заповідника, проте діяльність компанії у цій зоні відсутня. Компанія вносить зміни до спецдозволу, щоб відмовитися від частини площі, яка охоплює заповідник.

Зазначається, що інша компанія, в якій Віталій Якименко також має частку, ТОВ “Атомні енергетичні системи України” зацікавилася трьома родовищами з іншою стратегічною, як і берилій, копалиною – ураном. Йдеться про родовища Сафронівське, Садове та Северинівське. 

Нагадаємо, детективи Служби безпеки та Державного бюро розслідувань провели обшуки на об’єктах колишнього нардепа і російського олігарха, які можуть бути причетні до мільярдних корупційних схем в Україні. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, детективи Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру ексзаступнику міністра екології та природних ресурсів України часів президента Януковича.

Читайте також
СЕП оскаржить у суді продаж пам’ятки "Макове болото" для видобутку торфу
СЕП оскаржить у суді продаж пам’ятки "Макове болото" для видобутку торфу

Болото є домом для червонокнижних рослин та тварин та дерев віком до 160 років

На Рівненщині поліцейські спіймали на гарячому чорних копачів бурштину
На Рівненщині поліцейські спіймали на гарячому чорних копачів бурштину

В області і надалі проводитимуть профілактичні рейди

На Волині комунальників звинуватили у видобутку піску на 1,2 мільйона гривень
На Волині комунальників звинуватили у видобутку піску на 1,2 мільйона гривень

Порушення тривало з вересня по грудень 2023 року

Львівські депутати вимагають не допустити видобуток торфу з Гамаліївського водосховища
Львівські депутати вимагають не допустити видобуток торфу з Гамаліївського водосховища

Дозвіл передбачає видобуток торфу на 400 гектарах протягом 20 років