Climate Action Network закликала уряди в усьому світі збільшити інвестиції в енергоефективність

Climate Action Network закликала уряди в усьому світі збільшити інвестиції в енергоефективність

Енергоефективність може суттєво допомогти знизити викиди парникових газів

У четвер, 18 лютого, міжнародна мережа громадських організацій Climate Action Network (CAN) закликала всі уряди, агентства, фінансові установи, промислові підприємства та приватних споживачів збільшити понад втричі свої інвестиції в енергоефективність та енергозбереження до 2030 року.

Про це з посиланням на Climate Action Network написала пресслужба Центру екологічних ініціатив "Екодія", що є учасником CAN.

Організації CAN очікують від урядів реалізації амбітних заходів і екологічної політики, розроблення нормативно-правових актів, стандартів і механізмів підтримки енергоефективності та енергозбереження. Як зазначається, ці заходи мають покривати всі аспекти виробництва та споживання енергії, зокрема із секторами будівель, транспорту, промисловості, приладів та обладнання.

Чому енергоефективність має значення

Цей напрям є необхідною умовою досягнення Цілей сталого розвитку для майбутнього без шкідливих викидів вуглецю.

CAN рішуче підтримує енергоефективність: у поєднанні зі швидким розвитком сталих відновлюваних джерел енергії у світі та з принципом "енергетичної достатності" для населення із середнім і вищим рівнем доходів, енергоефективність є важливим фундаментом для глибокої декарбонізації енергетичного сектору; для утримання глобального потепління на рівні 1,5°C відповідно до мети Паризької угоди; для рівноправної й справедливої енергетичної трансформації; для переходу до суспільства, яке захищає людей і природу.

Дії з енергоефективності є надзвичайно важливим кроком у боротьбі з енергетичною бідністю для більш ніж одного мільярда людей у світі, які живуть в енергонеефективному чи небезпечному житлі, зокрема для 940 мільйонів людей, які не мають доступу до електроенергії.

Інструменти та методи досягнення цілей з енергоефективності, що окреслені CAN і підкріплені якісним моделюванням, є практичними, доступними, допомагають значно знизити викиди парникових газів і токсичних забруднювачів і є готовими для універсального застосування.

Згідно з розрахунками Міжнародного енергетичного агентства, енергоефективність може допомогти знизити викиди парникових газів від енергетичного та пов’язаних з енергетикою секторів на 40% протягом наступних 20 років.

Водночас глибока декарбонізація світової економіки потребує відповідних капіталовкладень. У цьому контексті йдеться про збільшення майже втричі щорічних інвестицій в енергоефективність до 2030 року у світі: це сотні мільярдів доларів США. Але такі інвестиції в жодному разі не є безповоротними. Енергоефективність забезпечує потужну економічну окупність в усіх секторах: від будівництва до промисловості та транспорту. Вкладаючи в цю галузь, можна досягти окупності у 2-10 разів порівняно з початковими інвестиціями залежно від продукту, кількості збереженої енергії та її ринкової вартості.

Окрім економічної та довкіллєвого складників, фокус на енергоефективність також дає позитивні соціальні наслідки. Дозволяючи забезпечити постійну економію витрат для домогосподарств, енергоефективність є практичним рішенням для країн та громад, які не можуть собі дозволити сплачувати високу ціну енергетичних ресурсів та базових енергетичних послуг. Окрім того, енергоефективність – це потужний інструмент, що створює широкий спектр локальних робочих місць.

Попри всі вищезгадані переваги, енергоефективність залишається найбільшим ресурсом на планеті, який ми майже не використовуємо. Протягом останніх років активність у сфері енергоефективності в усьому світі сповільнюється, саме тоді, коли вона мала б прискоритися. Міжнародне енергетичне агентство у своєму звіті "Енергоефективність 2020" зробило висновок, що інвестиції в галузі та покращення енергоємності глобальної економіки є на "значно нижчому рівні, що є необхідним для досягнення глобальних цілей із клімату та сталого розвитку".

Довідка. Climate Action Network (CAN) – найбільша мережа громадських організацій у світі, що об’єднує більш ніж 1300 членів зі 120 країн, які працюють разом над просуванням активних дій урядів для подолання кліматичної кризи.

Як повідомляла ЕкоПолітика, в Україні з'явилися вимоги до енергоефективності, без яких не можна будувати будинки. Два накази Мінрегіону вже набрали чинності.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"