Чиновників–правоохоронців Закарпаття запідозрили в причетності до схем лісової мафії

Чиновників–правоохоронців Закарпаття запідозрили в причетності до схем лісової мафії

Катерина Бєлоусова

До членів ТСК надійшла інформація щодо саботування розслідування кримінальних справ з боку правоохоронців

Народна депутатка та членкиня Тимчасової слідчої комісії щодо незаконної вирубки лісів в Закарпатській області Юлія Яцик запідозрила чиновників з обласної прокуратури в причетності до схем лісової мафії.

На своїй сторінці у Facebook вона розповіла, що члени ТСК ініціювали службові перевірки щодо бездіяльності деяких керівників Закарпатської обласної поліції та прокуратури, та їхній невідповідності займаним посадам.

Вона розповіла, що за зверненнями членів ТСК поліція Закарпаття порушила 17 кримінальних справ та ще дві завдяки теруправлінню ДБР у Львові. Проте прокуратура не в повному обсязі провела слідчі дії. Так жодного з членів ТСК, експертів тощо не допитали, а надані матеріали роботи комісії не долучили до доказів у кримінальному провадженні.

“По двох справам в березні готуються повідомлення про підозри службовим особам лісництв, але перспектива інших (найбільш резонансних) поки без чітко визначених часових рамок”, – сказала вона.

Нардепка додала, що слідство позбавлене можливості допитати основного фігуранта кримінальних справ. Він перебуває за межами України, де іноземні правоохоронці притягнули його до кримінальної відповідальності за незаконні оборудки з наркотичними речовинами. Це спонукало членів комісії шукати докази контрабанди через так звану "зеленку" підакцизних товарів, лісу та незаконного перетину кордону чоловіками призовного віку. 

Зазначається, що на підставі ймовірно підробних документів про право власності, суд повернув власнику деревину, вилучену під час обшуку в одного з найбільших торгівців лісом в Закарпатті. 

“До членів ТСК надійшла інформація щодо саботування розслідування вказаних кримінальних справ з боку правоохоронців Закарпаття, – розповіла Яцик. – Посадові особи обласної прокуратури, які є процесуальними керівниками по вищезазначеним кримінальним справам, активно комунікують з представниками лісової мафії, виступають посередниками між ними і судом, гальмують розслідування кримінальних справ, та ще й причетні до незаконного видобутку мінеральної води, що є предметом ще однієї "спущеної на гальма" кримінальної справи.”

Вона зазначила, що члени ТСК ініціювали службові перевірки щодо бездіяльності очільника нацполіції області, обласного керівника спеціалізованої природоохоронної прокуратури та профільного заступника обласного прокурора та невідповідності їх займаним посадам. 

Нагадаємо, на Закарпатті прокуратура повідомила про підозру чиновниці з Ужанського національного природного парку, з дозволу якою незаконно зрубали понад 2 тисячі дерев.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Закарпатті Служба безпеки України викрила одне з підприємств, яке незаконно видобуло андезиту на 309 мільйонів гривень.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена