Чим небезпечні батарейки та де їх здати в Україні Shutterstock

Чим небезпечні батарейки та де їх здати в Україні

Олекса Франко

Батарейки в жодному разі не можна викидати – їх потрібно правильно утилізовувати

Відпрацьовані батарейки та акумулятори належать до небезпечних відходів. Використані елементи живлення містять ртуть, кадмій, свинець, олово, нікель, цинк, магній та інші хімічні елементи й сполуки.

На сміттєзвалищах під впливом сонця батарейки швидко руйнуються, а речовини, які є в їхньому складі, випаровуються та вимиваються. Тільки одна батарейка здатна забруднити 16-20 квадратних метрів землі або 400 літрів води. Уже через воду й повітря токсичні метали потрапляють у живі організми, унаслідок чого викликають ураження органів, погіршують репродуктивні здатності та викликають ракові захворювання.

З огляду на це їх у жодному разі не можна викидати, а потрібно правильно утилізувати. Про те, як безпечно позбутися використаних батарейок, розповіли в Центрі управління відходами.

Де здати батарейки в Україні

Здати батарейки в Києві можна щосереди 9 до 18 на постійному пункті прийому за адресою: вул. Шутова, 16 (завод "Аналітприлад") або надіслати поштою. Вартість прийому за 1 кг – 130 грн.

Водночас зазначається, що нині в Україні немає заводу, який здійснював би переробку батарейок. Була спроба налагодити цей процес на заводі "Аргентум" у Львові, але перероблювання батарейок там не зайшло далі за невеликий експеримент. Основна складність – продаж ресурсів, добутих із батарейок, не може окупити процес переробки.

Нині ЦУВ веде перемовини із заводами в Румунії та Німеччині для передачі на переробку зібраних батарейок. А поки їх збирають і безпечно зберігають на складі.

Крім того, проєкт "Батарейки, здавайтеся!" спільно з компанією-ліцензіатом "Екологічні інвестиції" оформили дозвіл на вивезення батарейок на завод GreenWEEE у Румунії.

Здати батарейки можна в магазинах мереж "Епіцентр" (контейнер із зображенням бобрика), "Нова лінія" (контейнер із зображенням кротика) та WOG (контейнери із зображенням песиків).

У деяких містах ви можете скористатися контейнерами місцевих КП, які передають батарейки на надійну переробку:

Щоб дізнатися, де здати батарейки у вашому місті, можна також скористатися інтерактивною мапою "Куди здати відходи". На мапі можна знайти пункти приймання батарейок, ртутновмісних ламп, макулатури та інших відходів.

Нагадаємо, що в Україні в 2020 році завдяки зусиллям громадської організації "Батарейки, здавайтеся!" вдалося вивезти на переробку 140 тонн батарейок – близько 7 млн штук.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про шість небезпечних відходів, які не можна викидати в загальний смітник, та де їх можна здати.

Читайте також
На Полтавщині екобус відновив збір небезпечних відходів у школах
На Полтавщині екобус відновив збір небезпечних відходів у школах

З графіком роботи екобуса можна ознайомитися на сайті Полтавської міськради

Куди у Хмельницькому здати батарейки, лампи та ліки: графік та адреси
Куди у Хмельницькому здати батарейки, лампи та ліки: графік та адреси

Небезпечні відходи щодня можна приносити у Центри управління відходами з 8:00 до 19:00

Популярна мережа супермаркетів відправила на переробку 211 тонн батарейок за рік
Популярна мережа супермаркетів відправила на переробку 211 тонн батарейок за рік

За час реалізації проєкту на переробку відправили 311 тонн батарейок