Червона книга України: що потрібно знати кожному

Червона книга України: що потрібно знати кожному

Олена Яценьо

Про структуру й категорії Червоної книги України

Червона книга — це не тільки грубий том у червоній оправі, а насамперед список рідкісних і зникаючих видів тварин, рослин і грибів, які стали такими під впливом людського фактора.

Що таке Червона книга, навіщо вона потрібна та коли з'явилася — розповіли експерти компанії ХАКС у фейсбуці.

Червона книга — це затверджений на державному рівні перелік видів флори і фауни та закон, що визначає порядок їхньої охорони. Сама ж книга — лише друковане видання, оновлена версія якої видається один раз на 10 років. Кожне чергове видання книжки є своєрідною точкою відліку на наступне десятиліття (так званий ревізійний період).

Уперше Міжнародну Червону книгу з метою захисту від знищення представників тваринного та рослинного світу видав Міжнародний союз охорони природи 1966 року у Франції.

Коли створили Червону книгу України

Робота над Червоною книгою України почалася в 1975 році. Червона книга України — це основний документ, у якому узагальнено матеріали про сучасний стан рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тварин і рослин, які постійно або тимчасово перебувають чи зростають у природних умовах на території України, у межах її територіальних вод, континентального шельфу та виняткової (морської) економічної зони та є під загрозою зникнення й перебувають на території України.

На підставі даних Червоної книги розробляються наукові і практичні заходи, спрямовані на їх охорону, відтворення і раціональне використання (ПОЛОЖЕННЯ "Про Червону книгу України", затверджене Постановою Верховної Ради України від 29 жовтня 1992 року N 750-XII)

Структура Червоної книги України

Залежно від ступеня загрози зникнення певних видів тварин або рослин, занесених до Червоної книги, вони поділяться на сім категорій. Для зручності користування, сторінки в книзі кольорові:

на червоних сторінках — види, що перебувають під загрозою зникнення і які неможливо врятувати без введення спеціальних заходів охорони.

на жовтих сторінках — вразливі види (такі, що трапляються в достатніх для виживання в кількостях, але їх чисельність швидко скорочується).

на білих сторінках — рідкісні види рослин і тварин, що існують на обмежених територіях і можуть скоро зникнути.

на сірих сторінках — відомості про мало вивчені і рідкісні види, про які відсутня інформація в достатньому об’ємі, що не дозволяє визначити, до якої групи вони належать і справедливо оцінити небезпеку їх зникнення.

на зелених сторінках — відомості про вже відновлені види, які тепер перебувають поза небезпекою.

на чорних сторінках записано ті види, які безслідно зникли з нашої планети.

Скільки видів рослин і тварин занесено до Червоної книги України

Перша Червона книга України містила 85 видів тварин і 151 вид вищих рослин. А у квітні 2021 року до Червоної книги України було занесено 1544 види, з них 687 тварин і 857 представників рослинного світу.

Тільки людині під силу зберегти різноманіття природи та не допустити збільшення кількості сторінок в Червоних книгах планети.

Нагадаємо, що товариство з обмеженою відповідальністю "ХАКС", яке займається вивезенням побутових відходів, запустило просвітницький проєкт "Словник екологіста".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Червона книга України поповнилася новими рослинами.

Ми також писали про рослини Червоної книги України, а саме про причини зникнення видів і способи їх захисту.

Читайте також
На Черкащині виявили новий осередок з рідкісними квітами. Фото
На Черкащині виявили новий осередок з рідкісними квітами. Фото

Екологи планують домогтися створення пам'ятки природи

На Рівненщині поселилися рідкісні для Європи червонокнижні гризуни
На Рівненщині поселилися рідкісні для Європи червонокнижні гризуни

Коли ліскулька впадає в зимову сплячку температура тіла падає з 34°-36°C до 0,25°-0,5°C

Київський парк облаштували будиночками для кажанів. Фото
Київський парк облаштували будиночками для кажанів. Фото

У Голосіївському парку проживає 5 видів кажанів

На Закарпатті в заповіднику науковці знищили урочище червонокнижної квітки
На Закарпатті в заповіднику науковці знищили урочище червонокнижної квітки

Рослинний покрив захищав цибулини від надмірного нагрівання