В Україні запустили "Словник екологіста": що це таке і як працює Shutterstock

В Україні запустили "Словник екологіста": що це таке і як працює

Олекса Франко

Публікації в межах проєкту обіцяють щотижня

Товариство з обмеженою відповідальністю "ХАКС", яке займається вивезенням побутових відходів, запустило просвітницький проєкт "Словник екологіста".

Про це організація повідомила на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook. Щотижня там публікуватимуть терміни зі сфери екології, які часто некоректно роз'яснюються та використовуються.

Почати вирішили в алфавітному порядку зі слова "апсайклінг".

"За апсайклінгу річ стає основою для створення такої ж, але вже нової речі. Апсайклінг – це творчий і оригінальний підхід до речі, яка перестала виконувати своє призначення. Це один зі способів проявити свою усвідомленість", – пояснюють у ХАКС.

Апсайклінг по праву можна назвати головним трендом сезону весна-літо 2021. Такі бренди, як Balenciaga, Marni, створюють верхній одяг зі шматочків "старих" речей і тканин за допомогою техніки клаптикового шиття. Бренд Coach випустив у продаж перероблені сумки 1970-х років. Бренд Miu Miu запустив нову колекцію Upcycled – ексклюзивну капсулу з 80 унікальних суконь, перекроєних зі старого одягу, який ретельно відібрали у вінтажних магазинах і на блошиних ринках у всьому світу, йдеться в дописі.

Для апсайклінгу можна використовувати й предмети побуту: з непотрібних речей (наприклад, рама старого велосипеда) можна зробити меблі, з розбитих кахлів чи посуду – оригінальний кавовий столик, з використаних пляшок чи старого чайника – ексклюзивну люстру, світильник чи горщик для квітів.

Ось лише кілька прикладів створення нових речей зі старих:

"Коли пляшки з-під пива миються на пивзаводі, щоб знову використати як тару для пива – це також апсайклінг, – зазначають у публікації. – Тому, якщо ти викинув джинси, які порвалися на коліні, – це погано. А якщо ти їх обрізав і зробив із них шорти, то це апсайклінг! Зробити щось нове своїми руками зі старих непотрібних речей = бути в тренді".

Раніше ЕкоПолітика розповідала, як позбутися непотрібного одягу без шкоди довкіллю. Загалом є три шляхи: ресайклінг, апсайклінг і фрісайклінг.

Читайте також
Як перетворити непотрібний одяг на корисні для побуту речі: ТОП-10 ідей
Як перетворити непотрібний одяг на корисні для побуту речі: ТОП-10 ідей

Старі футболки можна перетворити на текстильний килимок, а джинси – на сумку-шопер чи покривало

Як дати друге життя “обмилкам”, щоб допомогти природі та зекономити гроші
Як дати друге життя “обмилкам”, щоб допомогти природі та зекономити гроші

З "обмилків" можна виготовити рідке або тверде мило

Хмельничан закликали поділитися з військовими теплими ковдрами
Хмельничан закликали поділитися з військовими теплими ковдрами

Ковдри та відходи на переробку можна щодня приносити у Центри з 8:00 до 19:00

Українців закликали здавати дитячі іграшки для повторного використання
Українців закликали здавати дитячі іграшки для повторного використання

Приблизно 80% іграшок щороку потрапляють у сміття