Боротьба з викидами Scope 3 допоможе "перемогти" зміну клімату – ICMM shutterstock

Боротьба з викидами Scope 3 допоможе "перемогти" зміну клімату – ICMM

Катерина Бєлоусова

Викиди Scope 3 створюють близько 75% всіх викидів компаній

Міжнародна рада з гірничодобувної промисловості та металургії (ICMM) розробила інструкції з обліку та звітності для обсягу викидів Scope 3, тобто викидів ланцюжка постачання, наприклад, від придбаних товарів й послуг, використання проданих товарів, відрядження співробітників.

Це допоможе забезпечити основу для гірничодобувних і металургійних компаній для розрахунку та розкриття інформації про ці викиди, одже і декаронізуватися, написав президент і головний виконавчий директор ICMM Рохітеш Дхаван на The World Economic Forum.

Зазначається, що у 2023 році зафіксували низку температурних рекордів, лісових пожеж та інших катастроф. У міру підвищення температури попит на нафту досяг історичного максимуму.

Дхаван підкреслив, що головна відповідальність бізнесу полягає у скороченні викидів Scope 1 та 2, тобто прямих викидів компаній та викидів, що повʼязані з енергетикою. Однак деяким підприємствам і локаціям легше зменшити ці викиди.

Наприклад, офісні компанії можуть купувати зелену енергію та використовувати електричні транспортні засоби, щоб скоротити свої викиди Scope 1 і 2 майже до нуля. Але виробнику сталі, який постачає балки для офісної будівлі, набагато важче зменшити контрольовані викиди. З такою проблемою стикаються і виробники цементу, алюмінію та галузь авіаперевезення.

Зазначається, що викиди Scope 3 створюють близько 75% профілю викидів компанії. Для скорочення таких викидів потрібно об'єднання зусиль усіх компаній у ланцюжку створення вартості, які потребують декарбонізації, для спільної роботи. 

“Ті, хто постачає продукцію до сектору, який важко піддається скороченню, і ті, хто купує у нього, можуть змінити власні практики, спільно інвестувати в технології або виступати за політику – в тій мірі, в якій це може допомогти впоратися з викидами, які важко піддаються скороченню”, – сказав він.

Дхаван підкреслив, що сучасні методи виробництва електромобілей створюють значні викиди, що зменшують їхню роль у досягненні кліматичної нейтральності. Зокрема під час видобутку важких металів.

“Для розробки нових технологій потрібен час, який світ не може собі дозволити, тому шахтарі віддають перевагу видобутку високоякісних руд і розробці нової продукції, яка зменшує викиди від існуючого процесу”, – сказав він.

За його словами, видобувна галузь є одним із найбільших джерел попиту на доставку. Тому гірничодобувні компанії працюють із судновласниками та операторами над переходом на морське паливо з меншим вмістом вуглецю під час будівництва кораблів майбутнього з низьким рівнем викидів. Також потрібно підвищити прозорість і співпрацю в ланцюжках створення вартості, щоб зменшити  викиди Scope 3.

“Атмосфера не знає кордонів, як і наші амбіції”, – наголосив Дхаван.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, американська металургійна компанія Nucor оголосила про посилення цілей зі скорочення викидів парникових газів для Scope 1 та 2 на 35%, а також Scope 3 до 2030 року та досягнення вуглецевої нейтральності до 2050.

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів