Бондаренко розкрив подробиці засідання екологічного комітету: які рішення ухвалили Liga.net

Бондаренко розкрив подробиці засідання екологічного комітету: які рішення ухвалили

Валентина Гембарська

На засіданні, зокрема, обговорили проблеми обміління русла ріки Гірський Тікич

У середу, 14 квітня, в режимі відеоконференції відбулося засідання Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, на якому було розглянуто ряд важливих питань.

Голова комітету Олег Бондаренко на своїй сторінці у Facebook розповів про результати засідання. Зазначається, що на засідання запросили представників Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Міністерства соціальної політики, Міністерства інфраструктури, Національної комісії з радіаційного захисту населення України, ДСНС, Державного агентства водних ресурсів, Державної екологічної інспекції, Херсонської обласної державної адміністрації, бізнес асоціацій та громадських організацій.

У порядку денному були такі питання:

  • Законопроєкт №4461 "Про території Смарагдової мережі"

Метою є  визначення територій Смарагдової мережі та збереження природних оселищ та видів флори і фауни, що підлягають особливій охороні на цих територіях, а також у впровадженні правових та організаційних засад управління даними територіями.

Наразі в Україні визначено 377 природні території Особливого Природоохоронного Значення, що складає 7,4 млн. га. Всі ці землі вже офіційно зазначені на карті Держгеокадастру. При оцінці впливу на довкілля працівники Міністерства вже враховують вплив на Смарагдову мережу, але це ще не закріплено на законодавчому рівні.

Законопроєкт в рамках процедури проведення ОВД містить скринінг, який буде визначати вплив на території Смарагдової мережі при проведенні тієї чи іншої діяльності, тривалість якого буде складати до 15 днів і буде абсолютно безкоштовним. Даний законопроєкт не встановлює жорстких заборон, він націлений на збереження для усієї Європи тих рідкісних і важливих видів флори і фауни.

"Перш за все, Комітет з питань екологічної політики захищає збереження навколишнього середовища, тому за більшістю голосів було підтримано рішення прийняти даний законопроєкт за основу та направити на перше читання до зали Верховної Ради України", — відзначив Бондаренко.

  • Законопроєкт № 5219 "Про критичну інфраструктуру" та альтернативний № 5219-1

Внесений КМУ. Метою законопроєктів є створення умов для формування та реалізації державної політики у сфері захисту критичної інфраструктури, визначення основних принципів функціонування державної системи захисту критичної інфраструктури, рівні її управління, критерії віднесення об’єктів.

Суттєві відмінності полягають у приналежності до суб’єктів державної інфраструктури системи захисту та в частині визначення уповноваженого органу.

Комітет підтримав урядовий законопроєкт та рекомендував Головному Комітету прийняти його за основу.

  • Законопроєкт № 5237 " Про внесення змін до Закону України "Про пестициди і агрохімікати" щодо вдосконалення вимог до маркування пестицидів і агрохімікатів"

Знятий з розгляду на прохання автора законопроєкту.

  • Законопроєкт № 4168 "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо створення Державного фонду внутрішніх водних шляхів" та альтернативний № 4168-1

Метою законопроєктів є вирішення проблеми незадовільного стану інфраструктури внутрішнього водного транспорту, скорочення інвестицій та дефіциту бюджетних коштів на утримання такої інфраструктури. Ухвалення законопроєкту №4168  важливе для забезпечення реформи внутрішнього водного транспорту. Кошти із створеного фонду будуть використовуватись на ремонт судноплавних шлюзів( попередження техногенних катастроф), забезпечення належного рівня безпеки плавання судноплавства, забезпечення моніторингу судноплавства з метою недопущення порушень суднами норм щодо охорони навколишнього середовища. Пропрацювавши зауваження, пропонується збільшення надходжень до Спеціального фонду державного бюджету України, який є джерелом формування Державного фонду водного господарства.

Комітет підтримав законопроєкт та рекомендував Головному Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію прийняти за основу законопроект з урахуванням зауважень Комітету.

Також Комітет заслухав звіт щодо діяльності Національної комісії з радіаційного захисту населення України у 2020 році та взяв його до відома.

"До Комітету звернувся народний депутат України Антон Яценко щодо проблеми обміління русла ріки Гірський Тікич, що пролягає територією Уманського району Черкаської області. За результатами розгляду Комітет підтримав пропозицію взяти до відома заслухану інформацію та направить відповідні запити на Черкаську Облдержадміністрацію, Держекоінспекцію, Держводагенство та Басейне управління щодо причин виникнення такої ситуації. Також  народний депутат України, голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Едуард Прощук буде тримати дане питання на контролі", — резюмував Бондаренко.

З іншими рішеннями можна ознайомитись на офіційній сторінці Комітету.

Як повідомляла ЕкоПолітика, законопроєкт №4461 "Про території Смарагдової мережі" рекомендували до розгляду в першому читанні Верховній Раді України. Нардепка Олена Криворучкіна розкрила деталі документу.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України