Рада підтримала за основу програму про питну воду України shutterstock.com/

Рада підтримала за основу програму про питну воду України

Олена Яценьо

Фінансування програми передбачено в обсязі 28,6 млрд грн

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт № 5723 "Про загальнодержавну цільову соціальну програму "Питна вода України" на 2022-2026 роки.

За відповідне рішення проголосували 328 депутатів.

Метою законопроєкту є врегулювання на законодавчому рівні питань розробки нової Загальнодержавної цільової соціальної програми "Питна вода України" на 2022-2026 роки на заміну Загальнодержавної цільової програми "Питна вода України" на 2011-2020 роки, дія якої закінчилася.

Згідно з пояснювальною запискою, очисні споруди, які існують нині, не дають змогу забезпечити очищення стічних вод відповідно до вимог законодавства, що призводить до скидання забруднених стічних вод у водні об’єкти.

Водночас нормативно-правова база, відповідно до якої здійснюють свою діяльність підприємства централізованого водопостачання та водовідведення, значною мірою застаріла, містить низку суперечностей і не відповідає європейським нормам.

"Безпечна та доступна вода — важливий фактор здоров'я людей, незалежно від того, чи використовується вона для пиття, побутових потреб, приготування їжі чи рекреаційних цілей. Покращена система водопостачання та санітарії та більш ефективне водокористування можуть сприяти економічному зростанню країни", — прокоментував голова екологічного комітету Олег Бондаренко.

Програмою передбачено, що на території країни в 2022-2026 роках збудують або реконструюють 290 водозабірних будівель, 280 водопровідних та очисних споруд, 79 установок доочищення питної води, 1,1 тис. водопровідних та водовідвідних мереж, а також запустити п'ять лабораторій із контролю якості питної води.

Фінансування програми передбачено в обсязі 28,6 млрд грн, з яких з державного бюджету — 16,9 млрд грн, а з інших джерел — 11,6 млрд грн.

Обсяг видатків, необхідних для виконання програми, визначається щорічно з урахуванням можливостей державного та місцевих бюджетів під час формування їх показників.

Як повідомляла ЕкоПолітика, голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька заявила, що Україну вже через кілька десятків років може спіткати дефіцит якісної питної води.

Читайте також
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС
У мережі з'явились нові відео з перших хвилин підриву Каховської ГЕС

Відео публікують у російських Telegram-каналах

22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день
22 березня відзначають Всесвітній день води: цікаві факти про цей день

Російська збройна агресія вже завдала українським водним ресурсам шкоди на понад 83 млрд гривень

На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати
На Глухівщині у сільських колодязях виявили нітрати

Основним джерелом нітратів у воді є добрива, які змиваються з полів

В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться
В Міндовкілля анонсували створення нацкомпанії “Вода України”: що зміниться

Реформа дозволить залучити 1,4 мільярда гривень на ремонт та модернізацію водогосподарської інфраструктури