Бізнесмен розповів про корупцію на ринку деревини в Україні Shutterstock

Бізнесмен розповів про корупцію на ринку деревини в Україні

Катерина Бєлоусова

На ситуацію може вплинути прийняття закону про ринок деревини

Підприємець у сфері лісопереробки Олександр Місюра заявив, що під час торгівлі деревиною на українських біржах попри формальне дотримання вимог закону, ймовірно, досі допускається існування корупційних схем.

За його словами, він отримав відповідь від одного з лісгоспів Рівненщини про те, де, як і коли продавався цим державним підприємством ліс-кругляк, розповідає Місюра у Facebook.

“У першому випадку, торги деревиною проводила Українська енергетична біржа, а лісгоспи виставили покупцям горезвісну корупційну вимогу "попереднього огляду деревини". Який результат? Переможцем аукціону став той учасник, якому лісгосп підписав "Акт попереднього огляду" (тобто в ручному режимі відібрав потрібного покупцям). В чому корупційна родзинка? В тому, що "щасливчик", якому лісгосп видав "Акт попереднього огляду", тобто фізично допустив до аукціону, купив лоти за стартовими цінами, які в 2 рази відрізняються від ринкових”, – написав Місюра.

/www.facebook.com

На підставі цього підприємець припустив, що ніяких конкурентних торгів та змагальності взагалі не було, а, ймовірно, спрацювали якісь попередні домовленості.

Другий випадок, у якому Місюра запідозрив “подвійне дно”, стався на Аграрній біржі.

“Сарненське Лісове Господарство повідомило, що продає деревину через Аграрну біржу за стартовими цінами. Що дивно? У тій же ш відповіді вказано, що інші лоти з такою ж деревиною продані в 2 а то й більше разів дорожче”, – говорить підприємець.

На його думку, “усі ознаки (склади злочинів) і можливих маніпуляцій, корупції на поверхні”

Активіст вважає, що позитивно вплинути на ситуацію може пришвидшення прийняття законопроєкту № 4197-д "Про ринок деревини" з урахуванням правок, а чиновники-лісівники, які заплямували свою репутацію, мають назавжди бути позбавленими доступу до керівних посад у лісовій галузі.

Законопроєкт передбачає побудову прозорої та підзвітної системи відслідковування, сертифікації та продажу деревини, а також реформування одразу кількох галузей української економіки, що пов’язані з заготівлею, продажем та переробкою української деревини. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна може зняти мораторій на експорт лісу – під забороною буде лише ліс з Червоної книги.

Читайте також
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи
Львівській чиновниці Олександрі Сладковій обрали запобіжний захід: деталі справи

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів Львівської міської ради

На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм
На Закарпатті судитимуть підприємця, який привласнив 3 млн грн з лісових програм

Йому загрожує до 12 років позбавлення волі та конфіскація майна

Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ
Заступницю Садового викрили на відмиванні коштів на очистці озера – ЗМІ

Олександра Сладкова протягом 2019-2023 років очолювала управління екології та природних ресурсів