Біля Києва річці Дніпро загрожує "зелена чума" з тропіків. Фото Володимир Триліс / Facebook

Біля Києва річці Дніпро загрожує "зелена чума" з тропіків. Фото

Олена Яценьо

В Америці тропічну рослину вважають бур'яном, який знищують різними методами

У селищі Козин, що в Обухівському районі Київської області, у місцевій водоймі виявили незвичну рослину родом із Південної Америки – ейхорнію гіацинтову, або водяний гіацинт, яку ще називають "зеленою чумою" тропічних водойм.

Фото рослини опублікував у фейсбуці старший науковий співробітник Інституту гідробіології НАН України Володимир Триліс.

За його словами, світлини зроблено в каналі котеджного містечка, де розвели рослину. Ця місцевість розташована на берегах Дніпра.

"Чули про водяний гіацинт – зелену чуму тропічних водойм? Тепер зустрічайте в Києві! Кажуть, це чудовий корм для гіпопотамів", – підписав він фото.

Що відомо про водяний гіацинт

Ейхорнія гіацинтова, або водяний гіацинт, – вид багаторічних трав’янистих водяних рослин родини понтедерієвих амазонського басейну, вид, що має сильну тенденцію до поширення поза межами свого природного середовища. В Європейському Союзі рослину внесено до офіційного переліку чужорідних інвазивних видів.

Рослина походить із Південної Америки, точніше, з тропічної її частини. Нині росте у тропічних і субтропічних зонах Південної Америки, а також трапляється й у Північній Америці та навіть в Африці.

Водяний гіацинт досить швидко росте й може утворювати зарості, що перешкоджають річковому судноплавству, через що отримав назву "зелена чума".

Окрім того, спричиняє падіння рівня вільного кисню у воді, прискорює процес евтрофікації, цвітіння води, що в результаті погіршує якість води.

В Америці ейхорнію вважають бур'яном, який знищують різними методами.

Водночас, за словами гідробіолога, водяний гіацинт вбирає в себе безліч забруднювальних речовин – біогени, важкі метали і т.п. Але якщо вона загине і згниє у водоймі, то все це повернеться назад у цикл. Тому для очищувального ефекту валиво вчасно видаляти рослини з водойми. Тож її можна використовувати як природний фільтр для мініставка.

У відповідь на це один користувач прокоментував під дописом, що, якщо рослини накопичили в собі консервативні домішки – важкі метали, деякі органічні сполуки, так звану жорстку органіку, – то їхнє видалення з води створить нову проблему утилізації цієї забрудненої фітомаси.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в парку "Ріверсайд" (Нью-Йорк, США) випустили попастися зо два десятки кіз, щоб очистити його від інвазивного бур'яну.

Читайте також
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття

За оцінками, у громаді залишилося близько 75 тис. м³ будівельних відходів після демонтажу зруйнованих об'єктів

У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати

В Україні функціонує онлайн-мапа радіаційного фону

На Київщині побудують потужну біоТЕС
На Київщині побудують потужну біоТЕС

БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років

У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра
У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра

Вартість ділянки становить понад 204 мільйони гривень