"Без суду та слідства": державні перевірки знищили підприємство на Київщині shutterstock

"Без суду та слідства": державні перевірки знищили підприємство на Київщині

Олена Яценьо

Справа дійшла до суду

У Київській області в результаті державних перевірок було повністю зупинено роботу невеликого підприємства, яке займається роздрібною торгівлею пальним і газом.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила керівна партнерка юридичної компанії Olsten Partners Олеся Романенко.

За її словами, з березня 2021 року на підприємстві, якому належить АЗС, розташоване на трасі між двома пальними гігантами, одна за одною розпочалися перевірки контролювальних органів. Зокрема, з невеликим інтервалом було проведено чотири перевірки: податкові органи, органи пожежного нагляду, Управління Держпраці та органи екологічного контролю.

"Управління Держпраці перевіряли працевлаштованих працівників та дотримання вимог охорони праці і промислової безпеки. Інспектори екологічної інспеції просиділи два дні, чекаючи можливість відібрати зразки нібито неякісного палива. ДСНС (пожежники) провела без попередження позапланову перевірку на виконання доручення прем’єр-міністра, а податкова завітала з фактичною перевіркою щодо дотримання правил реалізації підакцизних товарів та РРО", — зазначила юристка.

Вона зазначила, що в травні 2021 року несподівано стало відомо про анулювання шести дозволів на роботи підвищеної небезпеки та експлуатації небезпечного обладнання.

Після з’ясування виявилося, що підставою для такого анулювання був "недопуск до перевірки інспекторів Держпраці". Водночас Романенко стверджує, що насправді жодного недопуску не було, оскільки перевірка фактично не проводилася — інспекторів не було на АЗС.

Далі податкова на підставі анулювання дозволів анулювала три ліцензії на гуртову та роздрібну торгівлю та зберігання пального.

Як додала правниця, це було зроблено без обов'язкового повідомлення підприємства, а за той день, коли була реалізація пального без ліцензії, податкова оштрафувала підприємство на 170 000 грн.

"Під час проведення перевірки екологічною інспекцією ми порадили не допускати інспекторів до перевірки. Наслідки менш тяжкі, аніж сама перевірка, адже доводити якість пального набагато складніше", — пояснила керівна партнерка юркомпанії.

Відтак екоінспекція склала акт, який, за словами юристки, містить плутанину в поняттях: у документі зазначили накладення штрафу за перешкоджання в проведенні перевірки, а не за недопуск.

"Юридично це два різних поняття, за які передбачено дві різні санкції", — наголосила Романенко.

Лише перевірка ДСНС відбулася в межах закону, додала вона. Також відомство звернулося до суду про зупинення роботи підприємства.

"Усе інше відбулося "без суду та слідства", без законних підстав і всупереч усім можливим законодавчим актам. Такий собі державний терор зі знищення бізнесу, — написала Олеся Романенко в соцмережі. — Так, держава за майже чотири місяці 2021 року своїм свавіллям і незаконними діями контролювальних органів повністю зупинила роботу бізнесу.
Думаю, навіть не просто зупинила, а знищила платника податку на землю, акцизного податку, податків із заробітної плати, податку на прибуток та ПДВ".

Крім того, юристка звернула увагу на те, що в цій ситуації може бути задіяно корупційний складник, оскільки підприємство могло "заважати" великим мережам.

"Тут залишається нерозкритим питання: чи то держава знищила бізнес, чи то конкуренти руками корупційних державних органів", — написала вона.

Романенко повідомила, що адвокати Olsten Partners уже активно долучилися до роботи із захисту підприємства. Зокрема, подано десятки адвокатських запитів задля збору інформації та скарг до вищих органів — Державної податкової служби України та Державної регуляторної служби України, а також сформовано звернення до Ради бізнес-омбудсмена.

Окремо подано позов про визнання дій контролювальних органів неправомірними та про стягнення збитків, які було завдано неправомірними рішеннями.

Щоб мати можливість хоч якось функціонувати підприємству, також надіслали до суду заяву про забезпечення позову про зупинення дії незаконних наказів.

Нагадаємо, що президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок звинуватила псевдоекоактивістів у створенні перешкод для бізнесу.

Раніше ЕкоПолітика на приклад "війни" Біляївського комбінату з ГО "Вольтерра" розповідала, як екоактивісти тероризують бізнес.

Читайте також
Гірничий комбінат завдав збитків державі майже на 800 мільйонів гривень
Гірничий комбінат завдав збитків державі майже на 800 мільйонів гривень

Найбільше збитків розраховано за засмічення земельної ділянки

Наступного року кількість перевірок бізнесу зросте вшестеро
Наступного року кількість перевірок бізнесу зросте вшестеро

План комплексних перевірок мають затвердити 15 листопада

У Кривому Розі через масові скарги людей перевірять дві залізорудні компанії
У Кривому Розі через масові скарги людей перевірять дві залізорудні компанії

Позапланові перевірки проведуть на підставі численних звернень громадян