Екологиня звинуватила "екоактивістів" у створенні перешкод для бізнесу Shutterstock

Екологиня звинуватила "екоактивістів" у створенні перешкод для бізнесу

Олекса Франко

Основною маніпуляцією серед псевдоактивістів служать звинувачення у незаконній вирубці лісу

Українські територіальні громади втрачають можливості для економічного розвитку через псевдоактивістів, які, маніпулюючи темами екології в особистих цілях, не дають бізнесу розширюватися та створювати робочі місця для громадян.

Таку думку висловила президентка Професійної асоціації екологів України Людмила Циганок у коментарі УНІАН. За її словами, нині для дискредитації підприємств основною маніпуляцією серед "екоактивістів" служать звинувачення тих у незаконній вирубці лісу.

Вчена рада Національного університету біоресурсів і природокористування України закликала притягнути до відповідальності провокаторів, які займаються поширенням інформації про нібито навмисну вирубку дерев в Ботанічному саду НУБіП України. У заяві колективу університету йдеться, що ці відомості є неправдивими, адже всі дерева було зрізано відповідно до чинного законодавства України.

У вченій раді НУБіП заявили, що псевдоекологи зумисне однобоко інформують українську громадськість про діяльність установи, компрометуючи її, наприклад упускаючи факти того, що тільки за останній рік НУБіП було висаджено понад 1 мільйон дерев.

На думку вчених, тривожним є те, що на тлі цих атак на університет невідомими особами через "чорних реєстраторів" незаконно здійснено спробу вилучити 29 га лісів Боярської ЛОС на території Феодосіївської територіальної громади.

"Дедалі більше таких прецедентів, коли активісти дезінформують громадян для тиску на бізнес, трапляється в регіонах. Особливо, коли приходить, наприклад, інвестор і намагається побудувати якесь підприємство. Водночас збирається група людей. Тут ми бачимо елемент конкуренції, коли є бажання не пустити якісь альтернативні підприємства на територію", – сказала Циганок.

Експертка зазначила, що псевдоактивісти, які абсолютно не розуміють першопричин проблем в екології, дезінформують і накручують суспільство примітивними гаслами.

"У них усе звучить у форматі "буде смердіти", "буде труїти". Ось це незнання та нерозуміння ситуації дуже часто в територіальних громадах призводить до того, що люди втрачають можливості для свого майбутнього економічного розвитку", – пояснила вона.

На думку Циганок, за такими штучно створеним невдоволенням завжди стоять чиїсь політичні або економічні інтереси. Водночас справді згубні для екології події в нашій країні залишаються непоміченими.

"Справді є підприємства, які будуються з порушеннями всіх вимог. І чомусь саме вони можуть побудувати свої об'єкти на території громад. Водночас, коли приходить міжнародний інвестор і великі підприємства, то знаходяться відразу ж активні люди в громадах, які просто завжди проти", – наголосила експертка.

Циганок упевнена, що завжди можна відрізнити маніпулятивні заяви псевдоактивістів від реальних захисників довкілля, якщо звернути увагу на їхню діяльність у решту часу.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Людмила Циганок заявила, що Україна зосереджена на контролі підприємств на предмет дотримання екологічного законодавства замість того, щоб впровадити реальні стимули та джерела фінансування модернізації бізнесу, як заведено в Європі.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років