Як екоактивісти тероризують бізнес: приклад "війни" Біляївського комбінату з ГО "Вольтерра" "Акцент"

Як екоактивісти тероризують бізнес: приклад "війни" Біляївського комбінату з ГО "Вольтерра"

Маргарита Шевченко

Від судових процесів "Вольтерра" перейшла до цькування місцевих мешканців

ТОВ "Біляївський збагачувальний комбінат" не може провадити законну діяльність з видобутку каоліну в Запорізькій області, бо стикається зі штучно створеними перепонами з боку ГО "Вольтерра".

Про ситуацію розповіла пресслужба Професійної Асоціації Екологів України.

Зазначається, що дозвіл на користування надрами та розробку Біляївського родовища каолінів, компанія отримала ще у 2006 році. На підставі чого вона і реалізує на території Павліської сільської ради Запорізького району Запорізької області інвестиційний проект з розробки Східної ділянки Біляївського родовища каолінів та будівництва фабрики зі збагачення каоліну.

Довідка: Каолі́н — гірська порода, що складається переважно з каолініту, білого кольору. Від назви місцевості Каолін (англ. Gaoling District) у Китаї. Використовується також назва "каоліни", розуміючи під цим глинисті породи світлого кольору, що складені головним чином з каолініту.

"Починаючи з 2016 року, БЗК намагається реалізувати зазначений інвестиційний проект, але, нажаль, стикається з безліччю штучних перепон, які чиняться членами Громадської організації "Вольтерра", які під прикриттям боротьби за "екологію" намагаються примусити підприємство "домовлятися" з місцевим можновладцем. ВОЛЬТЕРРА – громадська організація, яка була заснована 13 грудня 2017 року. Вся діяльність зосереджена виключно довкола вказаного підприємства, вказана ГО до появи ТОВ "БЗК" в природоохоронній діяльності помічене не було", — повідомили в ПАЕУ.

Як вказано, розробником проекту будівництва комбінату є Міжнародна компанія AKW APPARATE + Verfahren GmbH, що за міжнародними нормами гарантує запланованому виробництву компактність, сучасність і абсолютну екологічну безпечність.

Основними позитивними факторами від діяльності БЗК є:

  • можливість поповнення місцевого бюджету (в т.ч. сплати рентної плати за користування надрами, орендної плати за землю),
  • поліпшення загальної соціально-економічної ситуації в районі,
  • забезпечення сировиною галузі будівництва,
  • підвищення зайнятості місцевого населення за рахунок створення 94-х додаткових робочих місць із заробітною платою близько 10 тис. грн на місяць.

"Планується освоїти в перші два роки з початку будівництва гірничо-збагачувального комплексу та кар’єру інвестицій на суму 22 млн євро, а в наступні три роки – ще 8 млн євро. Прогнозовані грошові спрямування до бюджетів усіх рівнів щороку становитимуть орієнтовно 25-30 млн грн податків та зборів згідно вимог чинного законодавства України. Зокрема, у вигляді податку на землю – понад 5 млн грн, податку на прибуток – 20 млн грн, єдиного соціального внеску – перевищить показник 2 млн грн", — повідомляють в Професійній Асоціації Екологів.

Зазначається, що отримання кожного з дозвільних документів компанією супроводжується тиском на посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування, та оскарженням в судовому порядку з боку "Вольтерри".

Як вказано, активісти не керуються жодним дослідженням чи результатами проведених аналізів щодо наявності загрози радіаційного забруднення. Навпаки, в 2015 році Вільнянська міська рада виступила замовником Перспективного плану розвитку, в якому одним із пріоритетних напрямків діяльності визначалося саме розробка каолінових покладів.

БЗК проведено безліч додаткових досліджень, отримано всі необхідні дозвільні документи для безпечного провадження своєї діяльності.

7 червня 2019 року Міністерство екології та природних ресурсів України, за результатами проведеної оцінки впливу на довкілля та громадських слухань, підтвердило безпечність планованої БЗК діяльності.

Повідомляється, що у січні 2021 року розпорядженням голови Запорізької ОДА було створено робочу групу з розгляду проблемних питань реалізації інвестиційного проєкту розміщення комбінатом кар’єру із збагачення і переробки каоліну. За результатами роботи робочої групи було прийняте рішення про проведення додаткових гідрогеологічних досліджень, а також дослідження води, повітря та самої породи каоліну на радіоактивність.

"Відбір проб каоліну та покривних порід для проведення радіоекологічних оцінок та визначення їх геохімічних характеристик повинні відбуватися геологами за участю представників ГО "Вольтерра", поміщуватись у пакети та опечатуватись за підписом всіх сторін присутніх при відборі проб. Але досягнуті домовленості порушуються з боку представників "Вольтерри". Починаючи з початку моменту виконання бурових робіт представники ГО "Вольтерра" проводять самостійний паралельний відбір проб, які належним чином не оформлюються та не запаковуються за підписом всіх сторін, місце зберігання проб не відомо. Репрезентативність даних проб в подальшому будуть викликати великі сумніви", — повідомили в ПАЕУ.

За інформацією БЗК, представники ГО Віктор Ганчев та Дмитро Буркот, ігноруючи досягнуті домовленості, планують поза межами робочої групи провести особисті дослідження відібраних не репрезентативних зразків проб.

Відповідно до листа Запорізької обласної державної адміністрації, робоча група порушень щодо процедури розроблення та затвердження детального плану території для розміщення БЗК кар’єру зі збагачення та переробки каоліну не виявлено.

"У цьому році "Вольтерра" вдалася до судового оскарження деяких дозвільних документів та користуючись довірою до них місцевих мешканців подала позов від імені громадян без їх на то відома. У нас є відеозапис розмови з громадянкою Кільпою Анастасією Федорівною, яка навіть не знає що є позивачем по справі № 280/3443/21, яка розглядається в Запорізькому окружному адміністративному суді, за позовом "Вольтерри", Кільпи А.Ф. та Федорченка С.А. про визнання протиправним та скасування акту гірничого відводу. Крім того, ГО "Вольтерра" подано позов про визнання нечинним та скасування розпорядження Вільнянської РДА №69 від 01.03.2019 року про викуп земельних ділянок для суспільних потреб", — заявили в ПАЕУ.

Від судових процесів "Вольтерра" перейшла до цькування місцевих мешканців, які в процедурі викупу земельних ділянок приватної власності для суспільних потреб, проведеної Вільнянською райдержадміністрацією в 2019 році, продали свої земельні ділянки державі для подальшого передання в оренду БЗК.

"Очевидно, зазначені вище дії членів громадської організації "Вольтерра" мають всі ознаки екотероризму, відповідно до визначень та положень міжнародної практики в питаннях екотероризму... Екологічні терористи — це не ті, хто захищає навколишнє середовище, а хто радикальними і незаконними методами по-блюзнірському зазіхає на суб’єкти господарювання в своїх корисних інтересах, нічим не пов’язаних з покращенням стану довкілля. Враховуючи зазначене вище, ми звернемося від імені всієї ПАЕУ до бізнес-омбудсмена, народних депутатів, КМУ та всіх небайдужих до питань сталого розвитку України, щоб не допустити ескалації подібних явищ в Україні, задля синхронізації інтересів бізнесу, держави, суспільства і природи", — резюмували в Професійній Асоціації Екологів.

Як писала ЕкоПолітика, дедалі частіше останнім часом стає важко відрізнити, де екоактивісти піклуються про природу, а де просто відпрацьовують чиєсь замовлення. Показовим став і кейс виходу шведського ритейлера меблів IKEA на український ринок. Компанія, відома своєю екологічністю, виявилася втягнута в низку скандалів.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років