Берег лиману біля Одеси перетворився на "кладовище" креветок. Фото Shutterstock

Берег лиману біля Одеси перетворився на "кладовище" креветок. Фото

Олекса Франко

Подекуди шар мертвих креветок сягає 15 сантиметрів

На Хаджибейському лимані в Одеській області зафіксували масовий мор креветок.

Товстий шар із величезної кількості мертвих ракоподібних на березі помітили рибалки. Зокрема, одесит Сергій Забегловський опублікував відповідні фото замору у Facebook.

"Ось таку картину довелося спостерігати сьогодні [22 червня] на лимані, шар мертвої креветки на березі досягав 15 сантиметрів", — підписав він знімки.

Очевидець події розповів виданню "Думська", що загибель величезної кількості креветок виявили в районі села Тихе Усатівської ОТГ.

"Коли зайшли у воду, то разом із мулом піднімалися мертві креветки. Вочевидь, те, що на березі, — це тільки мала частина, а більше креветок лежить на дні", — припустив пан Сергій.

За словами наукового співробітника Інституту морської біології НАН України, кандидата біологічних наук Євгенія Соколова, причин мору креветки в лимані може бути багато — від різкого підвищення температури повітря до забруднення води під час нещодавніх дощів.

Зазначається, що такі інциденти на лимані не є рідкістю. Як розповіла порталу Odessa.online керівниця відділу іхтіології та регулювання рибальства Чорноморського рибоохоронного патруля Ольга Рудей, мор у Хаджибейському лимані починається в травні-червні ось уже пʼять років. Причина полягає в критичній нестачі кисню.

За словами експертки, креветки просто задихаються під час цвітіння токсичних синьо-зелених водоростей, спричиненого дощами та підвищенням температури, а також через викиди сірководню.

"Викид відбувається на дні, потім сірководень піднімається на поверхню. Звідси ми спостерігаємо такі білі плями та відчуваємо специфічний запах. Оскільки креветка глибоководна, то відбувається її задушення", — пояснила Рудей.

За результатами останніх досліджень екологів, рівень кисню в Хаджибейському лимані впав до критичної позначки: менш ніж два міліграми на літр за норми в чотири міліграми.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Чорноморському біосферному заповіднику, розташованому біля Одеси, затримали браконьєрів, які виловили близько 4,5 тонн креветок.

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу