Металургійна компанія Voestalpine планує виробляти зелену сталь в Австрії shutterstock

Металургійна компанія Voestalpine планує виробляти зелену сталь в Австрії

Катерина Бєлоусова

Сталь є одним з найбільш часто використовуваних матеріалів у всьому світі і незамінна в стабільному суспільстві

В Австрії єдиний виробник сирої сталі Voestalpine розробив поетапний план виробництва зеленої сталі з нейтральним вмістом вуглецю “greentec steel”.

Компанія планує перейти від вугільної доменної печі до електродугових печей, які працюють на "зеленій" електроенергії, що зменшить викиди вуглецю на 30%, повідомляє Voestalpine.

До початку 2027 року по одній електродугові печі на кожній дільниці Лінц і Донавіц повинні почати роботу. 

Технологія використовує зелений водень і біогаз у процесі прямого відновлення. Біогенний вуглець дозволяє науглецювати губчасте залізо для ефективного плавлення в електродуговій печі. 

Технологічний перехід до "зеленого" виробництва ставить перед всією європейською сталеливарною промисловістю серйозні проблеми. Щоб їх подолати, компанія вже проводить інтенсивні дослідження у виробництві високоякісних марок сталі з використанням виробничих процесів з низьким рівнем викидів і нульовими викидами.

У довгостроковій перспективі має бути можливим виробляти такі ж сорти сталі, що й сьогодні, але з використанням вуглецевих нейтральних технологій на основі водню.

Також метою компанії до 2050 року є виробництво сталі з нейтральним вмістом вуглецю завдяки збільшенню частки "зеленого" водню.

“Політики поставили перед собою амбітні цілі щодо скорочення викидів CO2. Сталь greentec дозволяє компанії Voestalpine бути частиною рішення та сприяти досягненню кліматичних цілей”, – зазначив Генеральний директор Voestalpine Герберт Ейбенштайнер

В матеріалі зазначили, що сталь відіграє важливу роль у досягненні низьковуглецевого майбутнього нашого суспільства, адже високотехнологічна сталь, яка використовується в легких автомобільних конструкціях, турбінах електростанцій або відновлюваних джерелах енергії, таких як енергія вітру, заощаджує в шість разів більше енергії – і, таким чином, CO2 – ніж використовується у його виробництві.

Сталь є одним з найбільш часто використовуваних матеріалів у всьому світі і незамінна в стабільному суспільстві. Вона довговічна і може бути перероблена без втрати якості. 

Якщо сталь більше не може вироблятися в Австрії, її необхідно імпортувати з країн, де діють екологічні норми, які є набагато менш суворими, ніж їх австрійські або європейські аналоги.

Нагадаємо, в Австралії знайшли спосіб декарбонізувати сталелитейну промисловість.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Європейський Союз виділяє 1,1 мільярда євро на розвиток семи великомасштабних промислових низьковуглецевих ініціатив.

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року