Сім інноваційних проєктів із декарбонізації промисловості в Європі shutterstock

Сім інноваційних проєктів із декарбонізації промисловості в Європі

Олена Яценьо

За оцінками, вони знизять викиди більш ніж на 76 млн тонн CO2 протягом перших 10 років

Європейський Союз виділяє 1,1 мільярда євро на розвиток семи великомасштабних промислових низьковуглецевих ініціатив.

Про це йдеться в матеріалі Enlit за 5 квітня.

Серед вибраних ключових секторів: водень, сталь, хімічні речовини, цемент, сонячна енергія, біопаливо та уловлювання та зберігання вуглецю. За оцінками, вони знизять викиди більш ніж на 76 млн тонн CO2 протягом перших десяти років експлуатації.

"Це розумна інвестиція в декарбонізацію та сталість нашої економіки; це зміцнює позиції європейської промисловості як глобальних лідерів у сфері чистих технологій, створює місцеві робочі місця та допомагає прискорити наш зелений перехід", – сказав віцепрезидент із питань Європейського зеленого курсу Франс Тіммерманс.

Ідеться про таких сім проєктів:

  • Kairos@C (Антверпен, Бельгія) – транскордонний CCS

Має на меті створити перший транскордонний ланцюг уловлювання та зберігання вуглецю для збору, зрідження, транспортування та постійного зберігання CO2.

Передбачається уловлювання CO2 з різних промислових джерел на платформі Zandvliet, транспортування його місцевим трубопроводом у порту Антверпена до терміналу для зрідження та експорту, а потім відправлення його в підводні сховища в Північному морі для постійного секвестрації.

Очікують, що Kairos@C дасть змогу розгорнути кілька новаторських технологій, зокрема кріогенний процес уловлювання CO2 в промислових масштабах, енергоефективну установку для зрідження CO2 з потужністю вдесятеро більшою за потужність найбільшої установки зрідження CO2, яка працює сьогодні, і розвиток основного функціонуючого транскордонного ланцюга транспортування та зберігання CCS.

  • BECCS Stockholm (Швеція) – біоенергетичні CCS

Проєкт уловлювання та зберігання біоенергії вуглецю (BECCS), очолюваний стокгольмською енергетичною компанією Stockholm Exergi, має на меті створити повномасштабну установку BECCS на наявній установці теплової та енергетичної біомаси в місті.

Пропозиція полягає в тому, щоб поєднати уловлювання CO2 з рекуперацією тепла, щоб зробити процес більш енергоефективним, ніж на звичайній установці CCS, а також уловлювати та постійно зберігати в Північному морі велику кількість біогенного CO2 з атмосфери.

Очікують, що проєкт стане каталізатором нового ринку видалення вуглецю.

  • Hybrit (Швеція) – низьковуглецева сталь

Проєкт спрямований на демонстрацію в комерційному масштабі повного ланцюга створення вартості для виробництва чавуну та сталі на основі водню.

Він пропонує замінити доменну технологію на основі вугілля на пряме відновлення на основі водню без викопних речовин. Нове виробництво водню буде створено на заводі гірничодобувної компанії LKAB в Ґелліваре з використанням електролізера потужністю 500 МВт, який живиться від викопної електрики, що дасть змогу перетворити залізну руду в губчасте залізо.

Дві доменні печі на заводі сталеливарної компанії SSAB в Окселозунді буде замінено на електродугову піч із використанням губчастого чавуну як сировини для виробництва сталі без викопної сталі й використання коксівного вугілля на стадії відновлення.

Очікують, що проєкт стане основою для декарбонізації виробництва сталі на основі залізної руди, яку важко зменшити в Європі.

  • Ecoplanta (Ель-Морелья, Іспанія) – метанол із відходів

Проєкт має на меті поставити перший у своєму роді комерційний метанольний завод для європейського ринку, використовуючи непереробні відходи, які в іншому разі опинилися б на звалищах.

Передбачається, що завод вироблятиме 237 кт/рік метанолу й так відновлюватиме 70% вуглецю, що є у відходах, а потім метанол подаватимуть у процес переробки на місці для використання як сировини для хімічних речовин і сучасного біопалива.

  • Програма К6 (Лумбре, Франція) – низьковуглецевий цемент

Програма K6 від цементної компанії Eqiom спрямована на перетворення одного з найстаріших цементних заводів у Європі для виробництва першого вуглецевого нейтрального цементу в регіоні.

Завод має потужність понад 800 тис. т цементу та використовує 145 тис. т місцевих відходів на рік. У межах проєкту буде розгорнуто першу у своєму роді комбінацію герметичної печі та кріогенної технології уловлювання вуглецю в промисловому масштабі. Уловлений CO2, який в іншому випадку викидається в атмосферу, потім буде доставлено до місця постійного зберігання в Північному морі.

Очікують, що проєкт стане репрезентативним для цементної промисловості в усьому світі як ще один сектор, який важко зменшити.

  • TANGO (Катанія, Італія) – розширення виробництва сонячних фотоелементів

Проєкт TANGO під керівництвом Enel Green Power розробить пілотну лінію промислового масштабу для виробництва високоефективних сонячних фотоелектричних модулів, збільшивши виробничу потужність у 15 разів – з 200 МВт до 3 ГВт на рік.

Виробництво буде передбачати фотоелементи з двостороннім гетеропереходом (B-HJT), які забезпечують ефективне підвищення ефективності до 20% порівняно із сучасними елементами, а також інноваційну конструкцію модуля Tandem, яка поєднує елементи з різними спектральними ширинами заборонених зон в одному модулі.

Головне нововведення полягає в нарощуванні виробництва цих елементів до гігаватного масштабу – ключової мети для європейської фотоелектричної промисловості.

  • SHARC (Порвоо, Фінляндія) – декарбонізація паливного заводу

Проєкт сталого водню та рекуперації вуглецю (SHARC) планує зменшити викиди парникових газів на паливному заводі в Порвоо шляхом відходу від виробництва водню на основі викопного палива до виробництва зеленого водню з впровадженням електролізу й отримання блакитного водню за допомогою технології уловлювання вуглецю.

Поточне виробництво сірого водню на НПЗ становить приблизно 35% його викидів. Очікують, що з впровадженням передових технологій на нафтопереробному заводі це стане основою для європейського центру відновлюваного водню та CCS.

Раніше ЕкоПолітика писала про чотири міста Європи, які успішно використовують біомасу для опалення будинків.

Читайте також
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси
У декарбонізації промисловості ЄС можуть допомогти великі теплові насоси

Сфера виробництва теплових насосів активно розвивається на заводах по всій Європі через необхідність декарбонізації промисловості

Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря
Рівне буде скорочувати викиди парникових газів у повітря

Рівне першим отримало кошти від Євросоюзу для впровадження інновацій в Україні

США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад
США витратить $425 мільйонів на декарбонізацію вугільних громад

У Німеччині у 2024 році виділять €21 мільярд субсидій для програми зі скорочення викидів промисловості, яку важко декарбонізувати

10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року
10 країн ЄС зобов'язалися декарбонізувати енергетику до 2035 року

Ці країни представляють понад 60% енергетичного сектора ЄС