Аналітики склали список завдань для глобального зеленого переходу на 2024 рік shutterstock

Аналітики склали список завдань для глобального зеленого переходу на 2024 рік

Катерина Бєлоусова

За прогнозами, до 2030 року потужність вітрової енергії сягне 1,9 ТВт з необхідних 3,6 ТВт

Аналітики BloombergNEF підготували три критичні завдання на 2024 рік для світової ВДЕ-спільноти, які поможуть досягнути вуглецевої нейтральності до 2050 року.

Адже попри деякі успіхи, зокрема політичні домовленості, зростання парку електромобілей, зменшення витрат на зелені технології тощо, робота по виходу на “чистий нуль” ще навіть не наполовину виконана, повідомляє BNEF.

Серед основних завдань на 2024 рік аналітики назвали:

  • Контроль над енергією вітру та мережами;

У 2023 році виникали певні труднощі, які призвели до скасування низки офшорних вітроенергетичних проєктів через їхнє здорожчення та тривале отримання дозволів. Існує постійна проблема, яку необхідно обговорити: розгортання вітрової енергії не встигає за необхідними темпами зростання. Так потужності вітрової енергетики зросли всього вдвічі з 2014 року (до 103 ГВт), а сонячної енергетики, удевʼятеро (до 400 ГВт).

За прогнозами BNEF, до 2030 року потужність вітрової енергії сягне 1,9 ТВт, що значно нижче 3,6 ТВт, що передбачає сценарій зеленого переходу.

Аналітики закликають збільшити щорічні інвестиції в енергомережі до $600 мільярдів до 2030 року. А також прискорити дозвільні процедури для нових ВДЕ-обʼєктів.

  • Розгортання чистої енергії в країнах з економікою, що розвивається;

В цих країнах очікується швидке збільшення попиту на енергію. У деяких з них попит збільшиться у декілька разів, наприклад в Індонезії – всемеро, в Індії – вчетверо.

Зазначається, що у 2022 році країни, що розвиваються, забезпечили 74% чистого збільшення зелених потужностей. Тому для цих країн потрібно забезпечити фінансування та доступ до ринку відновлюваної енергії та інвесторів.

  • Закріплення попиту на чисті промислові матеріали.

Аналітики підкреслили, що промисловість – особливо металургійна, цементна, добрив і хімічна промисловість – становить близько чверті антропогенних викидів парникових газів. Для пом’якшення та остаточного усунення цього внеску знадобиться поєднання електрифікації, циркулярності, використання водню та уловлювання вуглецю. 

“Цього [2024] року багато часу та енергії буде витрачено на прогнозування, а потім на вивчення результатів багатьох урядових виборів, які мають відбутися в усьому світі, та їхніх наслідків для енергетики, клімату та геополітики. Ці наслідки, звичайно, будуть суттєвими, але з точки зору клімату ми не можемо дозволити собі, щоб 2024 рік став роком спостереження та очікування”, – зазначили в BNEF, наголосивши на наближенні середина 2020-х років, які критичні для боротьби зі зміною клімату.

Нагадаємо, Міжнародне енергетичне агентство попередило, що даних обіцянок на кліматичній конференції COP28 недостатньо для обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C, навіть якщо їх виконають.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, проміжний аналіз Європейського агентства з питань довкілля надав невтішну оцінку прогресу щодо досягнення більшості екологічних цілей ЄС та містить скептичні прогнози щодо досягнення цих цілей у майбутньому.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки