Домовленостей на COP28 недостатньо для обмеження потепління до 1,5°C – МЕА shutterstock

Домовленостей на COP28 недостатньо для обмеження потепління до 1,5°C – МЕА

Катерина Бєлоусова

Викиди до 2030 року скоротяться лише на 30% з необхідних 43%

Міжнародне енергетичне агентство попередило, що даних обіцянок на кліматичній конференції COP28 недостатньо для обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C, навіть якщо їх виконають.

Країни світу домовилися про три з пʼяти ключових напрямків для стримування кліматичних змін, які окреслили в МЕА, повідомляє Energy Voice. 

Зазначається, що результатами COP28 стало те, що:

  • 130 країн підписали зобов’язання потроїти глобальні потужності відновлюваної електроенергії та подвоїти щорічні темпи підвищення енергоефективності до 2030 року;

В МЕА підкреслили, що на ці країни разом припадає 40% світових викидів вуглекислого газу від спалювання викопного палива, 37% загального світового попиту на енергію та 56% світового ВВП

  • 50 країн підписали Хартію щодо декарбонізації нафти та газу, яка спрямована на зведення до нуля викидів метану та припинення регулярного спалювання в факелах до 2030 року.

За даними МЕА, на компанії-підписанти припадає близько 40% світового видобутку нафти та 35% сумарного видобутку нафти та газу.

“Хоча вони [домовленості] є позитивними кроками, цих зобов’язань не буде достатньо для того, щоб зрушити світ на шлях досягнення міжнародних кліматичних цілей, зокрема мета обмеження глобального потепління до 1,5 °C", – підкреслили в Агенстві, додавши, що ці зобовʼязання дозволять зменшити викиди CO2-еквіваленту на на 4 гігатонни до 2030 року.

В МЕА заявили, що це скорочення викидів у 2030 році становить лише близько 30% розриву викидів, який необхідно подолати, щоб вивести світ на шлях, сумісний з обмеженням глобального потепління до 1,5°C.

Як відомо, за Паризькою угодою для обмеження потепління до 1,5°C викиди парникових газів потрібно скоротити до 43% до 2030 року.

В матеріалі додали, що саміт COP28 привабив рекордну кількість делегатів, які беруть участь у галузі викопного палива.

Нагадаємо, на кліматичному саміті COP28 22 країни з чотирьох континентів підписали Декларацію про потроєння потужностей ядерної енергії до 2050 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, світові нафтові гіганти, такі як Exxon, Chevron, Shell і Saudi Aramco, нарощують інвестиції у видобуток нафти та газу заради рекордних прибутків, одночасно скорочуючи витрати на проєкти зеленої енергетики. Компанії фактично відмовляються виконувати міжнародні кліматичні угоди, через що викиди вуглецю продовжують зростати.

Читайте також
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років

Відмова від використання вугілля стане важливим кроком у реалізації цілей обговорених на COP28

В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року