"30 років розкладається тіло екоактивіста": чиновники Міндовкілля втрапили в скандал

"30 років розкладається тіло екоактивіста": чиновники Міндовкілля втрапили в скандал

Валентина Гембарська

Активісти чекають на офіційне роз’яснення та позицію т.в.о. глави Міндовкілля Руслана Стрільця

В українському сегменті Facebook розгорнувся скандал за участі низки чиновників та фахівців Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Справа в тому, що заступник директора Департаменту з питань поводження з відходами та екологічної безпеки, начальник відділу екологічної безпеки Міндовкілля Роман Філоненко поширив у Facebook низку нібито гумористичних світлин під назвою "Час розкладу екоактивіста". Проте привернув увагу громадськості той факт, що публікацію вподобала низка посадовців Міндовкілля та інших відомств.

facebook.com/layne.staley

facebook.com/layne.staley

На кричущу ситуацію звернула увагу Всеукраїнська громадська організація "Екологія. Право. Людина".

"Тоді, коли не працює низка новостворених реєстрів Міндовкілля, зокрема, вебпортал "ЕкоСистема", Державний кадастр територій та об’єктів природно-заповідного фонду, Сервіс подання декларацій про відходи, Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів, деякі працівники міністерства в робочий час поширюють жарти про розкладення тіла і гроби екоактивістів та ще й використовуються картинки з сумнівних запоребрикових ресурсів", — сказано в заяві організації.

facebook.com/layne.staley

У ВГО нагадали, що днями народна депутатка від "Слуги народу" Юлія Овчиннікова поширила офіційну заяву про неприпустимість шельмування, залякування екоактивістів.

“Можливо, це надихнуло працівників Міндовкілля та інших міністерств на такий чорний гумор у стилі російських пропагандистів? Сумно, що замість виконання своїх посадових обов’язків, оперативного опрацювання причин хакерських атак на новостворенні реєстри, вирішення реальних проблем поводження з відходами, працівники профільного ЦОВВ дозволяють собі витрачати час на такий чорний гумор", —додали в "Екологія. Право. Людина".

Активісти додали, що чекають на офіційне роз’яснення та позицію т.в.о. глави Міндовкілля Руслана Стрільця з цього питання, а також звіт про результати роботи відходного напрямку Міндовкілля.

Згодом, на сторінці ЕПЛ у Facebook з'явилася офіційна позиція Міндовкілля з приводу ситуації:

"Зазначений невдалий жарт, звичайно, не співпадає із позицією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. Міндовкілля завжди наголошує на важливості роботи громадських активістів, які дійсно відстоюють права українців на чисте довкілля та працюють у цьому напрямку. Ми завжди відкриті до конструктивного діалогу та партнерства", — сказано у повідомленні.

Як повідомляла ЕкоПолітика, екоактивістка Віра Танська зазнала цькування за те, що разом з іншими мешканцями Дніпра намагається відстояти для городян ділянку лісу з розташованим на ній Кіровським озером.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років