19 лютого – Всесвітній день захисту морських ссавців: як долучитися Pexels

19 лютого – Всесвітній день захисту морських ссавців: як долучитися

В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів

Щороку 19 лютого світова екологічна спільнота відзначає Всесвітній день захисту морських ссавців, або День китів (англ. World Day of Sea Mammals Protection).

Інша назва – День кита – нагадує, що саме цього дня 1986 року набрав чинності мораторій (заборона) на ловлю китів або китовий промисел. Документ був підготований ще в липні 1982 року організацією MKK (Міжнародна китова комісія).

Причиною мораторію стало катастрофічне становище океанічної біосистеми, спричинене більш ніж 200-річним промисловим винищенням китів та інших морських тварин людиною. За цей час внаслідок бездумного промислового вилову суттєво скоротилася чисельність морських тварин, а багато популяцій опинилося на межі повного зникнення. Нині на планеті залишилося 119 видів морських ссавців.

До морських ссавців належать ластоногі (тюлені, морські леви, морські котики, моржі), китоподібні (кити, дельфіни, морські свині), сирени (дюгонь, ламантини), морських видри й білі ведмеді. Від цих тварин залежать рівновага морських екосистем, кількість риби й навіть зміна клімату.

Окрім природних ризиків, морським ссавцям загрожують і ті, які зумовлені діяльністю людини: це офіційний промисел, забруднення морських вод, потрапляння у риболовецькі сіті, браконьєрство, вилов для використання в дельфінаріях та океанаріумах, антропогенні зміни клімату, шумове забруднення вод суднами, військові випробування тощо.

Мораторій на китовий промисел забороняє будь-яке полювання на китів і торгівлю їхнім м’ясом у всьому світі. Винятками є тільки наукова діяльність і задоволення потреб корінного (аборигенного) населення. Вони встановлюються з дозволу урядів-членів Міжнародної китової комісії (MKK), до якої входять понад 80 країн.

Попри те, що ця заборона діє і сьогодні, винищення тварин продовжується. Такі країни, як Японія, Ісландія та Норвегія, де китобійні традиції дуже міцні, і далі цим займаються в межах строго визначених квот. Корінні народи Гренландії, Аляски та Чукотки також і далі полюють на китів.

В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів, адже вони є чи не єдиними представниками морських ссавців, які проживають у наших солоних водах. У Чорному та Азовському морях є три види дельфінів: афаліни, білобочки та морські свині (азовки), а тюлень-монах вважається зниклим видом через людську діяльність. Усі три види занесено до Червоної книги України, а також до Міжнародного Червоного списку.

Щорічно цього дня різні природоохоронні групи, екологічні організації та громадськість проводять усілякі акції на захист китів та інших морських ссавців. Часто екологи об’єднуються і присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує смертельна небезпека.

Як пише організація "Екологія. Право. Людина", є прості способи охорони морських ссавців, яких може дотримуватись кожен незалежно від місцеперебування.

  • Спосіб "нероблення"

Хоча експлуатація червонокнижних морських ссавців заборонена, в Україні діють 20 дельфінаріїв. Цей бізнес є популярним і прибутковим, тварин виловлюють знову і знову для експлуатації. Тривалість життя дельфінів у неволі скорочується з 25-30 до 3-7 років, аналогічно страждають морські леви, морські котики, морські свині. Окремі з них не приживаються взагалі та гинуть. Звичайно, що з таким незаконним бізнесом мала б боротися влада. Та винні не тільки недієва система контролю чи хиби законодавства, але й ті, хто відвідують такі заклади, – попит породжує пропозицію. А тому, щоб уберегти морських ссавців від потрапляння в неволю, просто не відвідуйте дельфінарії та інші заклади, які експлуатують тварин.

  • Відсортуй сміття – збережи кита

Можливо, у це важко повірити, та сортування сміття і запобігання його утворенню впливають на довкілля набагато більше й у набагато ширшому масштабі, аніж багато хто міг собі подумати. Морські води переповнені мікрочастинками пластику та сміттям, які потрапляють в організм риб, птахів, морських ссавців і спричиняють їхню загибель. Окрім того, через пластик під загрозою зникнення перебувають 700 видів морських тварин. Відсортувавши пластик та інше сміття, ми запобігаємо його потраплянню в річки, моря та океанські води і, як наслідок, зберігаємо від загибелі морських ссавців та інші види тварин.

  • Активні дії

Можна також долучитися до зоозахисного руху країни й боротьби у правовому полі за збереження морських ссавців.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в Києві встановлять гігантську скульптуру кита з переробленого пластику.

Теги:
Читайте також
Європейський Союз планує витратити 3,5 млрд євро на захист океану
Європейський Союз планує витратити 3,5 млрд євро на захист океану

Це було оголошено під час щорічної конференції "Наш океан"

Океан нагрівся до нової рекордної температури: вчені пророкують катастрофи
Океан нагрівся до нової рекордної температури: вчені пророкують катастрофи

Гарячі океани створюють більш руйнівні шторми, пришвидшують танення льодовиків та підвищують глобальний рівень моря

“Історичний момент”: 100 країн ООН домовилися про захист відкритого моря
“Історичний момент”: 100 країн ООН домовилися про захист відкритого моря

Євросоюз виділить €40 мільйонів для сприяння ратифікації договору та його швидкому виконанню

Політики можуть вирішити долю Світового Океану – Greenpeace
Політики можуть вирішити долю Світового Океану – Greenpeace

Договір передбачає захист принаймні 30% океанів до 2030 року, щоб дати їм простір для відновлення