Океан нагрівся до нової рекордної температури: вчені пророкують катастрофи shutterstock

Океан нагрівся до нової рекордної температури: вчені пророкують катастрофи

Катерина Бєлоусова

Гарячі океани створюють більш руйнівні шторми, пришвидшують танення льодовиків та підвищують глобальний рівень моря

Попередні дані Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) показали, що середня температура на поверхні океану з початку квітня сягнула 21,1°C.

Температура сягнула рекордно високого рівня, що призвело до хвиль морської спеки по всьому світу, що може збільшити кількість екстремальних погодних явищ, повідомляє Guardian.

Зазначається, що попередній температурний рекорд у 21°C зафіксували у 2016 році на тлі феномена Ель-Ніньо. При цьому процесі, який триває щонайменше 6 місяців, температури поверхневого шару води різко підвищуються на 5-9 °C. Протягом останніх трьох років спостерігається протилежне явище Ла-Нінья, під час якого температури падають.

Вчені підкреслили, що наразі тепло піднімається до поверхні океану, що вказує на потенційну модель Ель-Ніньо, яка може початися у 2023 році. Це може збільшити ризик екстремальних погодних умов.

В матеріалі пояснили, що понад 90% додаткового тепла, спричиненого викидами парникових газів в атмосферу через спалювання викопного палива та вирубку лісів, поглинається океаном.

Вчені виявили, що тепло в океані стало накопичуватися швидше та проникати глибше. Вимірювання на глибині 2 км показують швидке лінійне накопичення тепла у верхніх частинах океану, особливо з 1980-х років.

Дослідження показали, що спека в тропічній частині Тихого океану опускається на глибину понад 100 метрів. Це матиме додатковий вплив на атмосферу та сприятиме екстримальним погодним явищам. Наразі помірну або сильну морську спеку зафіксували у:

  • південній Атлантиці; 
  • північно-західній Африці; 
  • навколо Нової Зеландії;
  • біля північного сходу Австралії;
  • на заході Центральної Америки;
  • на півдні Індійського океану.

Вчені підкреслили, що така кількість одночасних хвиль морської спеки є незвичною.

Зазначається, що хоча морські хвилі спеки можуть бути спричинені місцевими погодними умовами, дослідження показали, що вони збільшуються за частотою та інтенсивністю в міру потепління океанів. Прогнозується тенденція погіршення через глобальне нагрівання, спричинене людиною.

В матеріалі пояснили, що гарячі океани забезпечують більше енергії для штормів, а також піддають ризику крижані щити та підвищують глобальний рівень моря. Окрім того, морська спека може: 

  • мати руйнівний вплив на морську дику природу;
  • спричиняти відбілювання коралів на тропічних рифах;
  • радикально змінити харчові ланцюги;
  • сприяти зростанню водоростей;
  • зменшити популяцію видів, якими харчується людина.

Професор Дітмар Домменгет, кліматолог і модельєр з Університету Монаш, сказав, що сигнал про глобальне нагрівання, спричинене людиною, набагато чіткіший в океанах. Якщо розпочнеться період Ель-Ніньо нові температурні рекорди будуть фіксувати як на суші, так і в океані.

Нагадаємо, вчені виявили, що в льодовику Туейтс в Антарктиді, який називають льодовиком Судного дня, утворюються глибокі тріщини й він тане зі значною швидкістю.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, глобальна група кліматологів ООН (IPCC) підтвердила, що зміна клімату робить спеку більш гарячою та частішою у більшості сухопутних регіонах світу.

Читайте також
Європейський Союз планує витратити 3,5 млрд євро на захист океану
Європейський Союз планує витратити 3,5 млрд євро на захист океану

Це було оголошено під час щорічної конференції "Наш океан"

“Історичний момент”: 100 країн ООН домовилися про захист відкритого моря
“Історичний момент”: 100 країн ООН домовилися про захист відкритого моря

Євросоюз виділить €40 мільйонів для сприяння ратифікації договору та його швидкому виконанню

Політики можуть вирішити долю Світового Океану – Greenpeace
Політики можуть вирішити долю Світового Океану – Greenpeace

Договір передбачає захист принаймні 30% океанів до 2030 року, щоб дати їм простір для відновлення

ЄС виділить €1 мільярд на захист океанів
ЄС виділить €1 мільярд на захист океанів

Це найбільше фінансове зобов’язання, яке коли-небудь було представлено на форумі