“Історичний момент”: 100 країн ООН домовилися про захист відкритого моря shutterstock

“Історичний момент”: 100 країн ООН домовилися про захист відкритого моря

Катерина Бєлоусова

Євросоюз виділить €40 мільйонів для сприяння ратифікації договору та його швидкому виконанню

Понад 100 країн підписали перший міжнародний договір ООН про захист відкритого моря, тобто частини світового океану за межами економічних зон країн.

В Єврокомісії договір назвали "історичним моментом", а Швеція – найважливішою міжнародною екологічною угодою з часів Паризької угоди 2015 року, повідомляє EURACTIV.

Зазначається, що переговори щодо захисту відкритого моря тривали протягом 15 років. Угоду буде офіційно прийнято пізніше, коли її перевірять юристи та перекладуть на шість офіційних мов ООН.

В матеріалі розповіли, що договір є важливою ланкою досягнення цілі щодо охорони 30% суші та моря. Ціль "30 на 30" була узгоджена в Монреалі у грудні 2022 року.

“Угода стала перемогою багатосторонності та глобальних зусиль щодо протидії деструктивним тенденціям, які загрожують здоров’ю океану зараз і для майбутніх поколінь”, – сказав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш.

"З угодою щодо Договору ООН про відкрите море ми робимо вирішальний крок вперед для збереження морського життя та біорізноманіття, які є життєво важливими для нас і прийдешніх поколінь", — сказав Віргініюс Сінкявічюс, єврокомісар з навколишнього середовища, океанів і рибальства. 

В матеріалі підкреслили, що відкрите море не підпадає під юрисдикцію жодної країни. Воно становить понад 60% світового океану та майже половину поверхні планети. Відкрите море довгий час привертало набагато менше уваги, ніж прибережні води.

“Океанські екосистеми створюють половину кисню, яким дихають люди, і обмежують глобальне потепління, поглинаючи значну частину вуглекислого газу, що виділяється людською діяльністю. Але їм загрожують зміни клімату, забруднення та надмірний вилов риби”, – підкреслили автори.

Вони додали, що наразі охороняється близько 1% цієї території. Коли новий договір набуде чинності, він дозволить створити морські охоронні території в цих міжнародних водах. Договір також зобов'яже країни проводити оцінку впливу на навколишнє середовище запропонованої діяльності у відкритому морі.

В матеріалі пояснили, що економічні інтереси були головним каменем спотикання під час останнього раунду переговорів, коли країни, що розвиваються, закликали отримати більшу частку здобичі від "блакитної економіки", зокрема передачу технологій. Це затягувало переговори.

Зазначається, що Європейський Союз пообіцяв виділити €40 мільйонів для сприяння ратифікації договору та його швидкому виконанню.

Активісти Greenpeace наголосили, що необхідно щороку брати під охорону 11 мільйонів км2 океану, що досягти цілей програми “30 на 30”.

Нагадаємо, в ООН протягом тижня 22-27 серпня уряди вели переговори про новий Глобальний океанський договір, який вирішить майбутнє океанів Землі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Канарських островах в іспанському регіоні вчені виявили новий тип прибережного забруднення, що складається в основному з нафти та пластику, який запропонували назвати "пластітар".

Читайте також
Європейський Союз планує витратити 3,5 млрд євро на захист океану
Європейський Союз планує витратити 3,5 млрд євро на захист океану

Це було оголошено під час щорічної конференції "Наш океан"

Океан нагрівся до нової рекордної температури: вчені пророкують катастрофи
Океан нагрівся до нової рекордної температури: вчені пророкують катастрофи

Гарячі океани створюють більш руйнівні шторми, пришвидшують танення льодовиків та підвищують глобальний рівень моря

Політики можуть вирішити долю Світового Океану – Greenpeace
Політики можуть вирішити долю Світового Океану – Greenpeace

Договір передбачає захист принаймні 30% океанів до 2030 року, щоб дати їм простір для відновлення

ЄС виділить €1 мільярд на захист океанів
ЄС виділить €1 мільярд на захист океанів

Це найбільше фінансове зобов’язання, яке коли-небудь було представлено на форумі