№6477
Надає законодавчої ваги Національному реєстру викидів та перенесення забруднювачів, забезпечує безумовний доступ до інформації про довкілля
Кабінет міністрів України author-avatar
Законопроєкт: №6477

Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів

Набув чинності

Мета: Створити правові та організаційні засади для національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ). Запустити єдину уніфіковану електронну систему доступу до інформації про стан довкілля. Нею зможуть скористатися як органи влади для здійснення своїх екологічних повноважень, так і будь-хто із громадян, аби отримати важливу інформацію, що стосується якості життя.

Законопроєкт також покликаний гармонізувати українське екологічне законодавство із відповідними нормативними актами Євросоюзу. Зокрема наша держава таким чином виконуватиме свої зобов’язання, які взяла на себе, коли ратифікувала протокол Орхуської Конвенції. Тоді вона заявила про намір вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до вирішення екологічних питань.

Основні положення законопроєкту: 

  • РВПЗ, адаптований до національних потреб, допоможе державі відслідковувати утворення викидів і перенесення забруднювачів у часі і просторі; аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні та ліквідації потенційно найбільш шкідливих викидів.
  • Реєстр дасть змогу запобігти забрудненню і знизити навантаження від моніторингу та контрольно-наглядових заходів. Його дані використовуватимуть в оцінці ризиків для здоров'я людини і навколишнього середовища.
  • Розповсюдження інформації про забруднення дозволить промисловим підприємствам порівнювати свою природоохоронну діяльність з іншими, обирати та впроваджувати найкращі світові практики щодо скорочення викидів і таким чином заощаджувати фінансові ресурси.
  • Національний РВПЗ подаватиме дані згідно світових стандартів, що допоможе країні сумлінно виконанувати свої міжнародні зобов’язання.

Законопроєкт передбачає відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів. За такі правопорушення передбачено штраф, у більшості випадків – у десятикратному розмірі місячної мінімальної заробітної плати.

Читайте також
Викиди парникових газів у Великобританії зменшилися на 5,4% у 2023 році
Викиди парникових газів у Великобританії зменшилися на 5,4% у 2023 році

Це було досягнуто завдяки зниженому використанню газу для генерації електроенергії та опалення будинків

У Німеччині ставлять під сумнів ціну на викиди всередині ETS
У Німеччині ставлять під сумнів ціну на викиди всередині ETS

Німеччина вже має національний збір у розмірі €45 за тонну CO2

Міндовкілля створило рекомендації, як правильно подавати звіти до Нацреєстру викидів
Міндовкілля створило рекомендації, як правильно подавати звіти до Нацреєстру викидів

Рекомендації мають забезпечити уніфікований підхід до звітування