№6349
Обов’язковий екологічний аудиту можна буде проводити без згоди підприємства. Висновки публікуватимуться на офіційних веб-сайтах замовників та Міндовкілля
Кабінет міністрів України author-avatar
Законопроєкт: №6349

Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедури проведення екологічного аудиту

Відхилено та знято з розгляду

Мета: Привести норми Закону України "Про екологічний аудит" у відповідність із законодавством України, запровадити більшу жорстку процедуру обов’язкового екологічного аудиту та забезпечити прозорі механізми здійснення екоаудиту.

Обов’язковий екологічний аудит застосовують, коли йдеться про банкрутство, приватизацію, придбання у державну власність тощо. До цього переліку пропонують додати ліквідацію підприємств та випадки, коли є рішення суду про порушення законів, що стосуються охорони довкілля. Замовниками такого аудиту є зацікавлені органи виконавчої влади чи місцевого самоврядування.

У разі прийняття законопроєкту, обов’язковий екологічний аудиту можна буде проводити без згоди керівника чи власника підприємства. Письмове погодження буде передбачене тільки для добровільного аудиту.

Керівник підприємства матиме змогу у триденний термін після того, як замовник попередить про вибір виконавця, звернутися до замовника з обґрунтуванням відводу цього виконавця. Причиною тут може бути виключно особиста зацікавленість виконавця у результатах аудиту.

Саму ж доцільність проведення обов’язкового екоаудиту власник чи керівник підприємства зможе оскаржити лише у судовому порядку.

Законопроєкт містить положення, що зобов’язує підприємство враховувати висновок екологічного аудиту під час здійснення господарської діяльності.

Виконавець екологічного аудиту зможе у 10-ти денний термін отримувати необхідні йому роз’яснення від керівників підприємства, що є об’єктом аудиту.

Законопроєкт пропонує додати до переліку можливих об’єктів екоаудиту і фізичних осіб підприємців. Наразі вони у такій якості не розглядаються.

Висновки обов’язкового екологічного аудиту неодмінно мають публікуватися на офіційних веб-сайтах замовників аудиту та Міндовкілля. У випадку добровільного екоаудиту те саме має робитися за згоди керівника чи власника підприємства.

У законопроєкті зазначено, що в кожному разі процедура екоаудиту не повинна перешкоджати господарчій діяльності підприємства. Максимальну тривалість такого аудиту запропоновано обмежити одним роком.

Читайте також
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому