Дослідження виявило в організмі немовлят високий вміст мікропластику shutterstock

Дослідження виявило в організмі немовлят високий вміст мікропластику

Людмила Гончаренко

Вчені вважають, що немовлята отримують пластик під час годування з пластикових пляшок

Американські медики дослідили кал однорічних дітей і виявили в ньому в 13 разів більше мікропластику, ніж у дорослих.  

Про це свідчать результати дослідження, проведеного американськими вченим на чолі з Курунзахаламом Кеннаном (Kurunthachalam Kannan) з університету Нью-Йорка. Вони вирішили порівняти кількість мікропластику в калі дорослих і дітей. Висновки були опубліковані в Environmental Science & Technology Letters.

За допомогою мас-спектрометрії експерти вивчали вміст полікарбонату і поліетилентерефталату в зразках випорожнень десяти дорослих, шести дітей віком до одного року і трьох новонароджених. Дослідники стверджують, що мікропластик потрапляє в кишківник немовлят під час нагрівання пляшечок для годування, а також від штучних килимових покриттів. Автори додають, що заковтування мікропластику може бути небезпечним, оскільки дрібні частинки здатні проникати в кровотік і викликати запалення тканин і клітинну смерть.

До того ж,  мікропластик у формі мікрочастинок вже міститься в складі деяких косметичних засобів. Люди ковтають такі частинки, не помічаючи їх через надто малі розміри. Мікрочастинки поліпропілену, поліетилентерефталату (ПЕТ) і інших пластиків дослідники знаходили у людських випорожненнях, і навіть у плаценті (як у тканинах з боку матері, так і в тканинах з боку плода).

У калі дітей вміст ПЕТ виявився в 13 разів більше, ніж в калі дорослих: середня концентрація ПЕТ в калі дітей дорівнювала 36000 нанограмів на грам фекалій, а в калі дорослих – 2600 нанограмів на грам фекалій. Різниця в змісті полікарбонату була не такою значною. Мікропластик знайшли і в зразках меконію новонароджених, але в концентраціях менше порога кількісного визначення.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що з 3 липня у країнах Євросоюзу набула чинності директива, яка забороняє використання деяких видів пластикової продукції для одноразового використання.

Читайте також
Вчені знайшли несподіване джерело мікропластику, присутнє в кожній оселі
Вчені знайшли несподіване джерело мікропластику, присутнє в кожній оселі

До цього часу ніхто особливо не звертав увагу на побутові губки, як потужних постачальників крихітних часток пластику у довкілля

Вчені розповіли, пластик якого кольору більш небезпечний для людей та довкілля
Вчені розповіли, пластик якого кольору більш небезпечний для людей та довкілля

Вони також дали рекомендації виробникам, дизайнерам і споживачам

Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні
Українців закликають відмовитись від штучних квітів у поминальні дні

Живі квіти та рослини будуть виглядати ефектніше і, голове, не будуть нести ніякої шкоди довкіллю

Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях