Євросоюз заборонив продаж одноразових пластикових товарів Shutterstock

Євросоюз заборонив продаж одноразових пластикових товарів

Олекса Франко

Проте не всіх

Від суботи, 3 липня, у країнах Європейського Союзу набула чинності директива, яка забороняє використання деяких видів пластикової продукції для одноразового використання.

Відповідне рішення ухвалили ще в липні 2019 року для боротьби із забрудненням пляжів, передає Deutsche Welle.

Директива встановлює суворі правила щодо зменшення кількості видів продукції та паковання, які належать до десятки найпопулярніших предметів, що забруднюють європейські пляжі.

Згідно з документом, заборона стосується таких одноразових виробів, виготовлених із пластику: ватних паличок, столового приладдя (ножів, виделок, ложок, тарілок), мішалок, паличок для їжі, соломинок. Також під заборону потрапили контейнери для їжі та напоїв, виготовлені з пінопласту.

Забороненими для продажу будуть і всі вироби із пластмаси на біологічній основі або біорозкладного пластику, зокрема пластикові пакети, що розкладаються під дією кисню — так звані біорозкладні пакети.

Особливу увагу на це звернув експерт із поводження з відходами Олександр Лимар. "Я вже не один раз писав, що "біорозкладні" пакети не розв'язують проблеми з пластиковими пакетами, а навпаки — посилюють", — наголосив він. Як відомо, після них залишаються частинки мікропластику, який шкодить довкіллю не менш ніж одноразовий пластик.

Аналогічними є правила і для одноразового посуду з паперу, який містить пластиковий шар або вкритий пластиковою плівкою.

Водночас одноразову продукцію, яка поки залишається на складах, дозволено дорозпродавати. У Німецькій торговельній асоціації зазначають, що йдеться "про ще велику кількість" залишків нереалізованого одноразового пластику, однак точні дані про обсяги назвати важко.

Крім того, зазначається, що підприємці тепер мають переходити на альтернативи з переробних матеріалів на кшталт скла та металу.

Як додають, країни ЄС самі вирішують, як вони будуть вводити заборону на одноразовий пластик. Повною мірою це зробила Німеччина з 3 липня 2021 року. В інших країнах цей процес може відбуватися поступово.

Нагадаємо, що 1 червня 2021 року Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Заборона почне діяти через дев'ять місяців.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що з 1 лютого 2021 року у Греції набула чинності заборона на продаж і використання одноразового пластику всіма державними організаціями й установами.

Теги: ,
Читайте також
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини
Українців закликають відмовитися від штучних квітів на кладовищах: які причини

Низка громад вже заборонила штучні квіти на своїх територіях

Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі
Харківські екоактивісти самостійно перероблятимуть пластик на нові речі

За підтримки Словенії вдалося придбати подрібнювач пластику та екструдер

В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою
В ЄС індустрія переробки пластику опинилася під загрозою

В ЄС готують новий Регламент щодо упаковки та відходів упаковки, який встановлює вимоги щодо вмісту вторинної сировини та рівня переробки

Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження
Нафтохімічні гіганти 30 років знали про неможливість переробки пластику – дослідження

Дезінформація нафтової промисловості лежить в основі двох найбільш катастрофічних криз забруднення довкілля в історії людства