Екологічне страхування в Україні: Криворучкіна розповіла про розроблення законопроєкту shutterstock

Екологічне страхування в Україні: Криворучкіна розповіла про розроблення законопроєкту

Олекса Франко

За її словами, у законопроєкті буде прописано методи стимулювання

У середині червня Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів за дорученням Ради національної безпеки та оборони України напрацювало й оприлюднило законопроєкт про екологічне страхування.

Більш детально про розроблення відповідного проєкту закону розповіла в ефірі телеканалу "Рада" Олена Криворучкіна – головна його ініціаторка, а також заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування (щоб подивитися відео, доскрольте новину до кінця).

Як пояснила нардепка, екологічне страхування це коли страхуються збитки, завдані довкіллю. Такий підхід закладено в багатьох країнах, до того ж збитки відшкодовують не лише навколишньому середовищу, але й здоров'ю та майну третіх осіб.

За її словами, в українському законодавстві власне термін "екологічне страхування" не визначено, є лише деякі окремі моменти про охорону довкілля та страхування загалом.

На думку Криворучкіної, є три ключові проблеми:

  1. Традиційно висока частка небезпечних виробництв у структурі промислового виробництва України.
  2. Високий ступінь зношеності основних фондів. Така ситуація зумовлює зростання ризиків аварій і техногенних катастроф. Згідно з прогнозами, ця динаміка буде невтішною в найближчому майбутньому.
  3. Ментальність вітчизняного менеджменту, який орієнтований суто на отримання фінансових результатів.

В екокомітеті вважають, що екологічне страхування повинно бути обов'язковим тільки для підприємств ризикованих секторів економіки, як-от: металургія, машинобудування, хімічна промисловість, енергетична галузь.

Криворучкіна наголосила, що в законопроєкті буде прописано методи стимулювання.

"Екологічне страхування це не лише фінансові гарантії відшкодування збитків. Друга найважливіша функція, яку ми прагнемо реалізувати в механізмі екологічного страхування в Україні, це стимулююча, тобто запобігання", зазначила нардепка.

Водночас вона додала, що законопроєкти, пов'язані з екологічними фінансами, можна поділити на два блоки: страхування та оподаткування.

Політикиня також погодилася з підприємствами, які звернули увагу на недоцільність спрямування екологічного податку в загальний фонд державного бюджету. Потрібно визначитися з напрямами діяльності, куди має спрямовуватися екоподаток, вважає вона.

Раніше ЕкоПолітика вирішила проаналізувати основні положення документа, який передбачає цивільну відповідальність за шкоду, заподіяну внаслідок порушення законодавства про охорону природи.

Нагадаємо, що в Україні створено робочу групу для розроблення концепції механізму обов’язкового екологічного страхування для підприємств.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України