В Україні заговорили про обов’язкове екологічне страхування для підприємств shutterstock

В Україні заговорили про обов’язкове екологічне страхування для підприємств

Олекса Франко

Створено робочу групу для розроблення концепції такого механізму

У Верховній Раді на засіданні комітету з питань екологічної політики та природокористування обговорили моделі функціонування екологічного страхування, що передбачає обов’язкові страхові платежі для підприємств, які забруднюють довкілля.

Участь у засіданні взяли представники Держекоінспекції, народні депутати, експерти та представники страхового бізнесу, повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції України.

Зазначається, що впровадження екологічного страхування дасть змогу Держекоінспекції стягувати всі збитки, завдані навколишньому середовищу, які буде відшкодовувати страхова компанія.

Сума страхового платежу визначається ризиком, який становить суб’єкт господарювання для природного середовища, уточнюють у ДЕІ.

"Основна перевага від запровадження такого механізму – сприяння модернізації підприємств. Вони будуть зацікавлені в оновленні своїх потужностей, адже чим менший ризик для довкілля становитимуть, тим менший страховий платіж будуть сплачувати", — йдеться в повідомленні пресслужби.

Для розроблення концепції такого механізму створили робочу групу, до якої долучилися народні депутати та представники Міністерства захисту довкілля і природних ресурсів. У доопрацюванні моделі екологічного страхування братимуть участь також  фахівці Держекоінспекції.

"Підставою впровадження екологічного страхування є те, що відповідно до глави 6 розділу V Угоди про Асоціацію України з ЄС ми маємо імплементувати Директиву 2004/35/ЄС Європейського Парламенту та Ради "Про екологічну відповідальність за запобігання та ліквідацію наслідків завданої навколишньому середовищу шкоди" від 21 квітня 2004 року", — прокоментував голова комітету Олег Бондаренко.

За його словами, нині екологічне страхування в Україні згадується тільки в деяких статтях довкільних законів, зокрема в статті 49 Закону України "Про охорону навколишнього природного середовища". На його думку, це поняття потребує комплексного врегулювання та системних змін до чинного законодавства.

"Зміст поняття "екологічне страхування" відрізняється від того визначення, яке закладено в Законі України "Про страхування"; це ширше поняття і воно є частиною механізму відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів", — зауважив Бондаренко.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко розкрив подробиці зустрічі з представниками Американської торговельної палати.

Читайте також
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду
Стратегія реформування екологічного контролю: чи запрацює в Україні європейська модель державного нагляду

Міндовкілля оголосило пріоритетом на 2024 рік реформу державного екологічного контролю

В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів