Вчені попередили про руйнівний вплив глобального потепління на погоду Shutterstock

Вчені попередили про руйнівний вплив глобального потепління на погоду

Романа Слісар

Кліматична криза також впливає на популяції сарани, повені в Африці, австралійські пожежі та зміни глобальної структури опадів

Вчені застерігають, що підвищення температури океану, спричинене кліматичною кризою, значно збільшує кількість циклонів та інтенсивність штормів.

Про це пише британське видання The Guardian.

Як повідомляється, Індійський субконтинент десятиліттями страждає від потужних тропічних циклонів. Але експерти дійшли висновків, що глобальне потепління ще більше прискорює темпи нагріву океану, а це призводить до збільшення кількості циклонів і швидкого посилення слабких штормів, а це матиме серйозні наслідки.

У середині травня 2021 року Індії довелося протистояти незвично сильному циклону. Вже через тиждень в Бенгальській затоці утворилася чергова сильна буря – циклон Яас, внаслідок якого евакуювали понад мільйон людей.

Циклони набагато частіше набирають інтенсивності саме над теплими водами. В Аравійському морі, в західній частині Індійського океану, температура, як правило, нижче 28°С, і в період з 1891 по 2000 рік там зафіксували лише 93 циклони. Для порівняння, в більш теплому Бенгальській затоці на сході Індійського океану, де температура перевищує 28°С, за той же період зафіксували 350 циклонів.

Разом з тим між 2001 і 2021 роками в Аравійському морі утворилося 28 циклонів, поряд з помітним збільшенням інтенсивності штормів, що посилюється підвищенням температури морської поверхні, яка досягала 31 ° С.

Дослідження 2016 року показало, що в результаті діяльності людей глобальне потепління сприяло збільшенню частоти найсильніших штормів над Аравійським морем.

"Весь Індійський океан зараз нагрівається швидше, ніж Атлантичний або Тихий. А в межах Індійського океану західні частини нагріваються набагато більше. Ми бачимо, що це підвищення температури морської поверхні чітко пов'язане зі змінами інтенсивності і частоти циклонів, особливо в Аравійському морі, а також з їх швидким посиленням", – пояснив учений з Індійського інституту тропічної метеорології Роксі Метью Колл.

За останні роки і в Аравійському морі, і в Бенгальській затоці спостерігали швидке посилення слабких штормів, які перетворюються на сильні циклони. Але нинішні моделі метеорологічних прогнозів не враховують цю тенденцію, створюючи величезну проблему і для органів управління катастрофами, і для громадськості, яка, за словами вчених, не здатна адекватно реагувати на ризики.

"Кліматичні прогнози показують, що Аравійське море буде і надалі нагріватися швидшими темпами, ніж раніше, і саме там утворюватимуться ще потужніші циклони", – додав Колл.

Індія є особливо вразливою, оскільки 14% її населення, що становить 1,3-мільярда, проживає в прибережних районах.

"Наслідком руйнувань, які залишив нещодавній циклон в Індії, є похмуре нагадування про вразливість країни до екстремальних кліматичних явищ", – заявив Абінаш Моханті з Ради енергетики Індії.

За словами чиновника, уряди країн повинні інвестувати в удосконалення системи реагування на надзвичайні ситуації, яка враховує складні наслідки екстремальних подій, детальну оцінку ризику для інфраструктури від наслідків зміни клімату.

Вчений з Міжнародного центру інтегрованого розвитку Арун Шреста вважає, що такі країни, як Непал, також можуть постраждати, коли сильні циклони в Індійському океані не будуть "розсіюватися", викликаючи надмірні снігопади в Гімалаях.

"Заметіль в Евересті 1995 року, циклон "Файлінь" 2013 року і циклон "Худхуд" в 2014 році  – це лише кілька прикладів негативного впливу на Гімалаї", – додав експерт.

Крім того, повідомляється, що аномальне потепління в Індійському океані пов'язано з популяціями сарани, повенями в Африці, австралійськими пожежами і зміною глобальної структури опадів.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Сполучені Штати та Китай домовилися про нагальну потребу вжити рішучих заходів у боротьбі з кліматичними змінами і посилення взаємодії в цьому питанні.

Крім того, Epson і National Geographic об'єднали зусилля заради збереження вічної мерзлоти в полярних регіонах і запустили кампанію "Turn Down the HEAT".

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень