ТОП-8 екододатків, які допоможуть українцям перевірити, чи безпечне довкілля поруч із ними  shutterstock.com

ТОП-8 екододатків, які допоможуть українцям перевірити, чи безпечне довкілля поруч із ними 

Маргарита Толстих

Усіма застосунками можна користуватися у смартфоні або ж переглядати онлайн-карти з монітора ноутбука

Зараз в Україні вже можна моніторити стан води, повітря та грунтів поблизу свого дому чи місця роботи за допомогою 8 екологічних додатків.

Як правильно користуватися такими застосунками пояснили на Facebook-сторінці Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

SaveEcoBot

Чат бот з екологічними даними. Розробка ІТ-фахівців ГО "SaveDnipro" на чолі з Павлом Ткаченком. Запрацював у липні 2018 року. Станом на лютий 2021 року чатбот SaveEcoBot додали 1,4 мільйона жителів 15 країн світу.

SaveEcoBot дає можливість перевіряти інформацію про обсяги викидів та скидів промислових підприємств. Також там можна перевірити, як підприємства-забруднювачі сплачують екоподатки та штрафи. Бот надасть інформацію і про екологічні перевірки на промислових гігантах. Також він визначає та аналізує концентрацію шкідливих речовин навколо таких підприємств.

СityScale

Взагалі-то, це сервіс для пошуку житла. Але він у вигляді файлів та інтерактивних карт дає інформацію про рівень забруднення повітря в тому чи іншому районі, де користувач хоче придбати житло. Враховуються забруднення від автомагістралей поруч, підприємств, сміттєвих полігонів тощо.

EcoCity

Це громадський моніторинг стану якості повітря під кураторством екоактивістів із Івано-Франківська.  Додаток дозволяє встановити карту забруднення повітря на смартфон та відстежувати його якість в режимі реального часу. Станції раз на хвилину визначають показники забрудненості повітря й надсилають їх на сервер. EcoCity має 231 зареєстровану станцію.

ЛУН Місто Air

Карта якості повітря від сервісу пошуку та купівлі-продажу нерухомості. Розробкою займалася команда фахівців із Факультету радіофізики, електроніки та комп'ютерних систем КНУ імені Шевченка. Станції вимірюють якість повітря щосекунди та показують дані у реальному часі. Вони зберігають дані, навіть якщо пропадає інтернет. Визначають вологість повітря, температуру та забрудненість атмосфери дрібними часточками PM 1, PM 2,5, PM 10.

EcoInfo

Ще один сервіс моніторингу стану забрудненості повітря. Для отримання даних досить зайти на сторінку сервісу, вказати  місцезнаходження або вибрати точку на карті. Інформація про стан повітря відобразиться в шкалі. Також сервіс покаже забруднювачі в радіусі від 5 до 50 км. У новій версії сервісу додані нові області та VR тури по заповідних місцях України. Пілотна версія запущена в Дніпропетровській області.

Чиста вода

Сервіс моніторить рівень забруднення поверхневих вод. Працює з відкритими даними Держводагентства. Надає інформацію про  забруднення води, підприємства-забруднювачі, видані дозволи на спецводокористування. Сервіс містить список підприємств, які забруднюють річки у кожному регіоні, та обсяги цих забруднень.

Екомапа

Дозволяє інформувати органи місцевого самоврядування про стихійні сміттєзвалища. Також містить інформацію про легальні полігони та місця поводжень із небезпечними відходами. Це сервіс від Міністерства екології, який працює вже 5 років поспіль.

Не пали – компостуй!

Проєкт, який допомагає запобігати пожежам в природних екосистемах. На сайті проєкту можна знайти такі інструменти як карта пожеж, карта пожеж на агрополях, аналітика пожеж в ОТГ.

ЕкоПолітика раніше писала про те,  як в Україні можна прибрати стихійне звалище через телефон.

Читайте також
Проєкт Стратегії реформування державного екоконтролю: екоспільнота дала оцінку документу
Проєкт Стратегії реформування державного екоконтролю: екоспільнота дала оцінку документу

В екоспільноті підтримують необхідність реформування системи державного екоконтролю, попри певні занепокоєння

В ЄБА розповіли про переваги реформи екоконтролю в Україні
В ЄБА розповіли про переваги реформи екоконтролю в Україні

Держекоінспекція, в силу своїх широких повноважень, була одним з важелів тиску на бізнес

Міндовкілля розширило можливості для “екобатальйону” в застосунку “ЕкоЗагроза”
Міндовкілля розширило можливості для “екобатальйону” в застосунку “ЕкоЗагроза”

За допомогою “ЕкоЗагрози” українці можуть повідомляти про всі випадки шкоди довкіллю, свідками яких вони стали

Українці можуть вступити в "екологічний батальйон" через новий застосунок "ЕкоЗагроза"
Українці можуть вступити в "екологічний батальйон" через новий застосунок "ЕкоЗагроза"

Завдяки йому кожен зможе дізнатись точну інформацію про стан повітря, води, ґрунту та інші довкіллєві дані