Суд у справі про забудову Свидовця закінчився перемогою активістів shutterstock

Суд у справі про забудову Свидовця закінчився перемогою активістів

Ганна Велика

Вони говорять, що це рішення вже фінальне

9 жовтня Касаційний адміністративний суд у складі Верховного Суду задовольнив касаційну скаргу захисників Свидовця, визнав незаконним попереднє рішення Восьмого адміністративного суду та скасував рішення Рахівської та Тячівської районних державних адміністрацій щодо затвердження детального плану території (ДПТ) курорту “Свидовець”.

Про це повідомили активісти спільноти Free Svydovets.

Суд заслухав представників Ясінянської та Усть-Чорнянської селищної ради й оголосив резолютивну частину рішення, в якій скасував рішення 8ААС та залишив в силі рішення суду першої інстанції. Активісти розповіли, що ці два органи місцевого самоврядування раніше ігнорували судові засідання по справі.

За їхніми словами, це рішення суду вже фінальне:

“Воно означає, що детальний план території, за яким дозволялося забудувати Свидовець мегакурортом Коломойського, не дійсний і подальші дії для забудови на основі скасованого ДПТ неможливі”.

Члени Free Svydovets припустили, що опоненти можуть ще раз розробити новий ДПТ і подати його на затвердження. Але зауважили, що цей процес буде ускладнений і триватиме роками.

Активісти також пообіцяли, що проаналізують та оприлюднять повне рішення Верховного Суду щодо Свидовця, яке має з’явитися вже незабаром.

Нагадаємо, у грудні 2022 року екоактивісти виступили проти запланованого будівництва гірськолижного мегакурорту "Свидовець" на Закарпатті, оскільки воно порушить 4 міжнародні природоохоронні договори, які підписала Україна, та знищить десятки видів червонокнижних тварин та рослин.

У січні 2023 року захисники Свидовецького гірського масиву подали касаційну скаргу до Верховного Суду, щоб зупинити будівництво гірськолижного мегакурорту.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Карпатах компанія одіозного олігарха  Ігоря Коломойського “Буковель” планує побудувати 3 мегакурорти, а саме “Свидовець”, “Бистриця” та “Турбат” розміром 1400 га.

У червні 2023 року Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів зробило крок до збереження Свидовця: схвалило клопотання про створення заказника "Вільний Свидовець" на Закарпатті, де планували збудувати гірськолижний мегакурорт.

У грудні 2023 року ЕкоПолітика повідомляла, що у Карпатах почали підготовку до будівництва чергового мегакурорту. Мова йшла про початок проведення стратегічної екологічної оцінки (СЕО) проєкту гірськолижного курорту “Бистриця” площею 1200 га.

Читайте також
У Сумах волонтери зібрали понад пів тонни сміття
У Сумах волонтери зібрали понад пів тонни сміття

Екоакція вже встигла стати традиційною

У Німеччині “екоактивісти” два дні поспіль зупиняли роботу найбільших летовищ
У Німеччині “екоактивісти” два дні поспіль зупиняли роботу найбільших летовищ

Через це Федеральна поліція Німеччини вирішила посилити заходи безпеки в усіх великих аеропортах країни

Екоактивісти розпочали кампанію з вимогою закрити київське комунальне підприємство
Екоактивісти розпочали кампанію з вимогою закрити київське комунальне підприємство

Вони також домагатимуться відкриття кримінальної справи проти його очільника

У Переяславі екоактивісти зібрали понад 700 кг вторсировини
У Переяславі екоактивісти зібрали понад 700 кг вторсировини

Кошти, виручені за неї, спрямують на створення системи збору та переробки вторинної сировини в Переяславі та на території студмістечка Університету Григорія Сковороди