Заповідник замість мегакурорту на Закарпатті: зроблено крок до збереження Свидовця facebook.com/freesvydovets

Заповідник замість мегакурорту на Закарпатті: зроблено крок до збереження Свидовця

Катерина Бєлоусова

Міндовкілля "переклало" роботу зі створення заказника на Закарпатську ОВА

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів схвалило клопотання про створення заказника "Вільний Свидовець" на Закарпатті, де планували збудувати гірськолижний мегакурорт.

Наступними кроками для охорони гірського хребта стане погодження з держпідприємством "Ліси України" та місцевими сільрадами, повідомляє спільнота Free Svydovets у Facebook.

facebook.com/freesvydovets

Екоактивісти наголосили, що отримувати погодження має саме Міндовкілля, однак відомство перенаправило цю роботу на Закарпатську ОВА.

“На жаль, малоймовірно, що Закарпатська ОВА, яка підтримує знищення Свидовця задля будівництва мегакурорту, працюватиме над створенням заказника. Тому вкрай важливо, щоб Міндовкілля не самоусунулося та активно включалося в роботу”, – розповіли вони.

Зазначається, що до заказника "Вільний Свидовець" біологи пропонують включити високогірні альпійські луки головного Свидовецького хребта, його відрогів, а також примикаючі високогірні ліси й річку Станислав.

Екоактивісти підкреслили, що на цих територіях виявили 122 види раритетних судинних рослин. Особливість території − старовікові ліси та праліси, збереження яких є одним з головних природоохоронних пріоритетів в Україні.

“Сподіваємося, участь Міндовкілля у захисті Свидовця не обмежиться лише схваленням клопотання. Адже збереження Свидовця є пріоритетом для понад 25 тисяч українців, які підписали петицію за створення заказника, на яку вже відреагував президент”, – зазначили вони.

Нагадаємо, екоактивісти виступили проти запланованого будівництва гірськолижного мегакурорту "Свидовець" на Закарпатті. Таке будівництво порушить 4 міжнародні природоохоронні договори, які підписала Україна, та знищить десятки видів червонокнижних тварин та рослин.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Карпатах компанія одіозного олігарха  Ігоря Коломойського “Буковель” планує побудувати 3 мегакурорти, а саме “Свидовець”, “Бистриця” та “Турбат” розміром 1400 гектарів. Вже у 2023 році компанія може почати будівельні роботи.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена