Одіозного олігарха звинуватили в будівництві ще 2 курортів на заповідних територіях Карпат shutterstock

Одіозного олігарха звинуватили в будівництві ще 2 курортів на заповідних територіях Карпат

Катерина Бєлоусова

Екологічні наслідки будівництва такого курорту-монстру переважатимуть будь-які короткострокові вигоди

У Карпатах ТОВ “Буковель” планує побудувати ще 2 мегакурорти, окрім курорту “Свидовець”, а саме “Бистриця” та “Турбат” розміром 1400 гектарів.

Вже у 2023 році компанія одіозного українського олігарха Ігоря Коломойського може почати будівельні роботи, що призведе до екологічної катастрофи, повідомляє спільнота Free Svydovets у Facebook.

Екоактивісти підкреслили, що наприкінці 2022 року ТОВ “Буковель” звернулося до двох сільрад Поляницької (Івано-Франківська область) та Усть-Чорнянської (Закарпаття), щоб розпочати підготовку до будівництва. Сільради дали проєктованим курортам “зелене світло”.

В повідомленні наголосили, що ці два курорти матимуть понад 200 км лижних трас та 28 підйомників. Одночасно вони зможуть приймати 25000 людей. А запланований курорт “Свидовець” має приймати до 28000 людей одночасно. У планах – 1400 гектарів території, де розміщуватимуться понад 30 канатних витягів, 230 км лижних трас, 700 гектарів готелів та іншої забудови.

“Усі три плановані курорти розміщуються поряд і будуть з’єднані з чинним зараз "Буковелем". Тобто в підсумку планується курорт-монстр, розрахований на понад 65 тисяч людей одночасно! Для порівняння, це як побудувати посеред Карпат ціле місто розміром понад половину Ужгорода”, – наголосили автори.

Вони підкреслили, що наразі триває підготовка необхідних для будівництва документів.

“Тобто Коломойський та його люди не лише не полишили намір побудувати величезний курорт “Свидовець”. Вони планують забудувати трасами, підйомниками та готелями ще й сусідні зі Свидовцем гори – хребет Братківський та ліси навколо гори Урʼя”, – підкреслили екоактивісти.

Вони пояснили, що екологічні наслідки будівництва такого курорту-монстру переважатимуть будь-які короткострокові вигоди, адже 

  • буде знищено чи пошкоджено як мінімум 3 тисячі гектарів диких карпатських лісів, луків та річок; 

Екоактивісти наголосили, що за наявними картами, забудова, лижні траси та підйомники пройдуть по заповідних територіях, оселищах численних червонокнижних рослин та тварин, унікальних гірських озерах Свидовця тощо.

  • курорт “Свидовець” потребуватиме майже 9 тисяч кубометрів води кожен день і він створюватиме стільки ж стічних вод. З двома новими курортами потреба сягатиме 15 тисяч кубометрів щоденно;

Автори пояснили, що для цього доведеться забирати воду з низки карпатських річок, зокрема з Чорної Тиси. У 2022 році посуху вже відчували навіть мешканці високогір’я, а “Буковель” за багато років проблему стічних вод так і не вирішив.

“Це все звучить не так райдужно, як золоті гори, що їх обіцяє місцевим громадам Коломойський та його поплічники. Поки виглядає, що навіть керівництво України непублічно стоїть на боці олігархів і підтримує будівництво мегакурорту”, – наголосили екоактивісти.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивісти закликали вищі органи влади України зупинити перетворення Свидовецького гірського масиву на гірськолижний курорт.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів