Будівництво курорту “Свидовець” ставить природу Карпат під загрозу знищення – екоактивісти uk.wikipedia.org

Будівництво курорту “Свидовець” ставить природу Карпат під загрозу знищення – екоактивісти

Катерина Бєлоусова

На території ймовірного курорту є 7 лавинонебезпечних ділянок та відбуваються селеві процеси

Екоактивісти громадської організації “Дунайсько-Карпатська Програма” виступили проти запланованого будівництва гірськолижного мегакурорту "Свидовець" на Закарпатті.

Таке будівництво порушить 4 міжнародні природоохоронні договори, які підписала Україна, та знищить десятки видів червонокнижних тварин та рослин, повідомляє ДКП у Facebook.

Екоактивісти наголосили, що попри критику будівництва курорту Європарламенту, восьмий апеляційний адміністративний суд став на бік забудовника. 

“Тячівська та Рахівська РДА продовжують використовувати кошти платників податків на те, щоб відстоювати в судах бізнес-інтереси забудовників Свидовця і безкоштовно передати під забудову 1400 гектарів найбільш цінної Української дикої природи”, – написали вони.

В матеріалі розповіли, що суди у цій справі тривають із 2017 року. На Свидовці планують спорудити мегакурорт, втричі більший ніж Буковель, із 60-ма готелями, 120-ма ресторанами і навіть власним аеродромом. Тут планують прокласти 230 кілометрів лижних трас та приймати 28 тисяч туристів на день.

Автори підкреслили, що будівництво призведе до повної втрати та зменшення кількості 30% популяцій з близько 170 червонокнижних видів тварин, а також 90% популяцій зі 122 виявлених червонокнижних видів рослин

Вони зазначили, що найбільше постраждають землерийки рясоніжки, бурий ведмідь, рись, кіт лісовий, безхребетні ногохвістки, жуки-вусачі тощо. Серед червонокнижних рослин найбільшої шкоди зазнає аконіт, росичка, товстянка та інші.

В повідомленні також підкреслили, що всі рідкісні рослинні угруповання та типи оселищ будуть фрагментовані або знищені, що призведе до втрати великої кількості високогірних водно-болотних угруповань та оселищ. Також будівництво курорту знищить міграційні коридори видів, особливо великих хижих, та понад 400 га пралісів і квазіпралісів.

Автори наголосили, що будівництво курорту також небезпечно для життя туристів. Адже на території виявлено 7 лавинонебезпечних ділянок, понад 10 водотоків на яких зафіксовано протікання селевих процесів та понад 30 водотоків з векторами потенційної селевої небезпеки.

“При повноцінному функціонуванні запланованого курорту (відборі відповідного об'єму водних ресурсів) постане проблема водопостачання місцевого населення нижче по течії Тиси”, – додали вони.

Автори підкреслили, що будівництво порушуватиме 4 міжнародні природоохоронні договори, які підписала Україна, а саме:

  • Бернську конвенцію про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування;
  • Рамкову конвенцію про охорону та сталий розвиток Карпат (Карпатська конвенція);
  • Конвенцію про оцінку впливу на довкілля в транскордонному контексті; 
  • Конвенцію про охорону і використання транскордонних водотоків і міжнародних озер.

“Монополізація природних ресурсів в одних руках (як у випадку – “Буковель”, “Скорзонера”, Коломойський) веде до підтримки соціально-екологічної кризи у регіоні та корупційних схем”, – написали екоактивісти.

Вони зазначили, що громадськістю вже підготовлений альтернативна ОВД, на підставі тривалих польових досліджень протягом 2019-2021 років.

Нагадаємо, на Закарпатті екоактивісти вимагають від влади скасувати передачу Вільшанського водосховища на річці Теребля, яке ще називають Закарпатське море, у приватну власність для готельної діяльності.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоактивісти закликали народних депутатів не голосувати за законопроєкт №5655 “Про реформування містобудівної діяльності”, який дозволить будувати будь-які хмарочоси будь-де.

Читайте також
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид
Рада ЄС посилила правила щодо кримінальної відповідальності за екоцид

Компанії-порушників штрафуватимуть за найсерйозніші порушення на €40 мільйонів

У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день
У світі відзначають День Землі: цікаві факти про цей день

У 1971 році ООН проголосила день весняного рівнодення Міжнародним днем ​​Землі

За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель
За два роки війни у держвласність повернули 90 гектарів заповідних земель

До новоствореного Кадастру природно-заповідного фонду вже внесли межі близько 8 000 заповідних обʼєктів