У нинішніх умовах фінансове навантаження від CBAM буде надмірним для економіки, — EBA shutterstock

У нинішніх умовах фінансове навантаження від CBAM буде надмірним для економіки, — EBA

Валентина Гембарська

Імпортер товару, що підпадає під СВАМ, при його ввезенні в ЄС, має заплатити за викиди СО2 шляхом купівлі сертифікатів

В умовах повномасштабної війни в Україні введення Європейським Союзом механізму вуглецевого коригування імпорту (CBAM) буде надмірним фінансовим навантаженням для економіки нашої країни.

Такий висновок зробили в Європейській бізнес асоціації (EBA). Там нагадали, що 31 січня закінчився період подачі першого звіту в рамках СВАМ.

"ЄС ще до повномасштабного вторгнення визначав Україну як одну з тих країн, на яку найбільше вплине впровадження СВАМ. За довоєнними оцінками EY, СBAM потенційно міг коштувати українським виробникам $300 млн. У нинішніх умовах таке фінансове навантаження буде надмірним для економіки України. Галузі та підприємства, які підпадають під дію СВАМ і так є одними з найбільш постраждалих від військових дій. При цьому, окремо необхідно відзначити, що у зв’язку з блокадою чорноморських портів у українських підприємств обмежені варіанти експорту окрім країн ЄС. Наприклад, до війни 45% експорту продукції гірничо-металургійної галузі йшли до ЄС, а в 2023 році – вже 85% експорту прямувало до ЄС", — сказано в статті.

Зазначається, що за понад три роки з моменту прийняття відповідної постанови Кабінетом міністрів так і не створили переговорну групу з Єврокомісією щодо застосування до України CBAM. При цьому, інші країни активно ведуть переговори в цьому напрямку.

Щоб вплинути на ситуацію Комітет промислової екології та сталого розвитку Асоціації пропонує зосередитись на виконанні двох завдань: досягнути застосування СВАМ до України за декларативним принципом, а також розробити та запровадити СВАМ в Україні.

Нагадаємо, 10 травня 2023 року було прийнято Регламент (ЄС) 2023/956 Європейського Парламенту та Ради про запровадження механізму прикордонного вуглецевого коригування (CBAM). З 1 жовтня 2023 року діє перехідний період СВАМ, протягом якого імпортер лише звітує про викиди СО2, закладені в імпорт товарів, які підпадають під CBAM, без стягування відповідної плати. З 1 січня 2026 року механізм запрацює повністю. Суть його полягає у такому: імпортер товару, що підпадає під СВАМ, при його імпорті в Європейський Союз, має заплатити за викиди СО2 шляхом купівлі відповідної кількості сертифікатів СВАМ за ринковою ціною, сформованою у схемі торгівлі квотами на викиди парникових газів ЄС (EU ETS).

На першому етапі дія СВАМ пошириться на залізо та сталь, алюміній, цемент, органічні хімічні речовини, добрива, електроенергію та водень, а до 2030 року СВАМ має покривати усі сектори, охоплені Директивою Європейського Парламенту і Ради 2003/87/ЄС від 13 жовтня 2003 року про встановлення системи торгівлі квотами на викиди парникових газів у межах Союзу та внесення змін до Директиви Ради 96/61/ЄС.

Теги: , , ,
Читайте також
Лідери світового бізнесу б’ють на сполох: CBAM створює серйозні бар'єри для глобальної торгівлі
Лідери світового бізнесу б’ють на сполох: CBAM створює серйозні бар'єри для глобальної торгівлі

CBAM несе ризик розгортання торговельної війни між ЄС та іншими країнами

Український бізнес пропонує заходи для порятунку економіки після запровадження СВАМ
Український бізнес пропонує заходи для порятунку економіки після запровадження СВАМ

Вітчизняні виробники шукають вихід: стратегії адаптації до вимог кліматичної політики ЄС

CBAM: нові масові проблеми у ланцюжках доданої вартості європейських імпортерів
CBAM: нові масові проблеми у ланцюжках доданої вартості європейських імпортерів

Компанії надавали інформацію щодо вуглецевого сліду, але їхня методика розрахунку не відповідала прописаній у СВАМ-сертифікатах

Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції