Індія встановила рекордну кількість сонячних панелей за рік shutterstock

Індія встановила рекордну кількість сонячних панелей за рік

Катерина Бєлоусова

На Кліматичному саміті COP27 Індія пообіцяла до 2030 року забезпечити половину своїх енергетичних потреб за рахунок невикопного палива

Бухгалтерська фірма Ernst & Young у 2022 році назвала Індію – разом із США та Китаєм – одним із найпривабливіших сонячних ринків у світі, адже у 2022 році в країні встановлено рекордний обсяг сонячної енергії.

Останній Національний план з електроенергетики Індії встановив ціль щодо збільшення виробництва сонячної енергії на 24% до 2027 року, що означає "квантовий стрибок" для сектору відновлюваної енергетики країни, повідомляє NPR.

В матеріалі розповіли, що наразі Індія отримує приблизно 70% електроенергії шляхом спалювання вугілля, що посилює забруднення повітря, яке вже є одним із найгірших у світі. 

За прогнозами ООН країна незабаром стане найбільш густонаселеною країною світу та у 2023 році випередить Китай за цим показником.

“Оскільки Індія розвивається, а її 1,4 мільярди людей стають багатшими, її потреби в енергії зростають. На відміну від багатьох західних країн, які зобов’язалися обмежити загальні викиди, Індія вимірює свої викиди пропорційно своєму валовому внутрішньому продукту”, – йдеться в матеріалі.

Автори підкреслили, що уряд Індії пообіцяв до 2030 року скоротити на 45% так звану "інтенсивність викидів свого ВВП". А на Кліматичному саміті COP27 країна пообіцяла до 2030 року забезпечити половину своїх енергетичних потреб за рахунок невикопного палива.

В матеріалі наголосили, що більшість відновлюваної енергії в Індії надходить від величезних сонячних електростанцій у пустелях Раджастхану та Гуджарату. Багато з них є державно-приватними партнерствами, якими керують комунальні компанії, які надсилають електроенергію в мережу. Уряд Індії також відкриває більше прибережних територій для офшорної вітрової енергії.

Окрім того, індійські фермери часто використовують одну або дві сонячні панелі для роботи зрошувальних насосів у сільській місцевості, де електрична мережа хитка. Але сонячні батареї на даху так і не набули масштабного поширення в містах Індії.

"Я вважаю, що це одна з найбільш швидкозростаючих галузей у країні, — сказала експертка зі зміни клімату Суручі Бхадвал. – Навіть США не збільшили свою встановлену потужність настільки швидко".

Автори підкреслили, що Китай і США все ще щорічно інвестують більше у відновлювані джерела енергії. Але інвестиції Індії – особливо в сонячну енергію – зростають швидше через те, що Бхадвал називає "агресивною" кампанією уряду.

Економіст з питань енергетики Вібхуті Гарг з Індійського інституту енергетичної економіки та фінансового аналізу пояснив, що для досягнення поставлених цілей, уряд передає виробництво фотоелектричних панелей на суші, субсидує інвестиції індійських компаній у них і скасовує плату за передачу відновлюваної енергії

"Індія досягає величезного прогресу в розгортанні відновлюваних джерел енергії, інвестицій, а також потужностей. У фінансовому році 2021-22 ми побачили рекордні $14,5 мільярдів інвестицій тільки у відновлювані джерела енергії, – сказав він. – Крім того, були інвестиції в розвиток інфраструктури передачі та розподілу, модернізацію мережі. Певна сума грошей пішла навіть на зберігання акумуляторів".

Гарг також додав, що для підвищення кількості житлових сонячних панелей на дахах уряд створив новий сонячний веб-портал, де кожен, хто хоче встановити сонячні панелі, може зареєструватися для отримання державних субсидій. 

В матеріалі також зазначили, що в країні почали також використовувати сонячні панелі, що вироблені в Індії. Хоча кремній для них поставляється з Китаю, такі панелі значно дешевші, що, на думку експертів, сприятиме розгортанню СЕС. А в найближчі 10 років, за словами економістів, сонячна енергія може стати найдешевшим джерелом енергії в Індії.

Нагадаємо, індійська компанія Adani Green Energy Limited ввела в експлуатацію першу в країні гібридну вітряно-сонячну електростанцію.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Oil India Limited, державна нафтова компанія Індії, ввела в експлуатацію перший у країні завод “зеленого” водню із чистотою 99,999%.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів